EHF EURO 2024

Senzacija u Njemačkoj: Rukometaši Španije ispali već u prvoj rundi Evropskog prvenstva

Španci su u Njemačku stigli kao jedan od glavnih favorita za osvajanje

Austrija: Šokirali Špance. EHF

E. Ć.

16.1.2024

Rukometna reprezentacija Austrije napravila je senzaciju i izbacila jednog od favorita za osvajanje, selekciju Španije odigravši neriješeno 33:33 (17:15).

Španci su nakon teškog poraza od Hrvatske (29:39), savladali Rumuniju sa 36:24. Očekivalo se da će večeras doći do trijumfa i izboriti plasman u drugu rundu, ali su ih Austrijanci šokirali.

U prvom poluvremenu se uglavnom igralo gol za gol, a vjerovatno prelomni trenutak dogodio se u 28. minuti kada je Aleks Dušebajev (Alex Dujshebaev) zaradio direktan crveni karton.

Austrijanci su iskoristili igrača više i mini serijom od 2:0 došli do prednosti uoči odlaska na odmor (17:15).

Španci su početkom drugog dijela uspjeli preokrenuti. Ponovo se igralo gol za gol, a onda su Austrijanci preko Nikole Bilika (Bylik) i Janka Božovića došli do nove 2:0 serije i okrenuli rezultat u svoju korist.

U periodu od 55. do 58. minute Španci su uspjeli napraviti seriju od tri uzastopna gola i okrenuti rezultat. Iskusni Robert Veber (Weber) je iskoristio sedmerac za 32:32, ali je na isti način uzvratio Aleiš Gomez Abeljo (Aleix Abello). Činilo se da će Španci na kraju doći do trijumfa, a onda je Janko Božović pogodio devet sekundi prije kraja za konačnih 33:33.

Najefikasniji u Austriji bio je Nikola Bilik sa osam golova, dok je Tobijas Vagner (Wagner) dodao pet. Na drugoj strani istakli su se Gomez Abeljo sa osam, te Ian Tarafeta (Tarrafeta) sa sedam.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.