EVROPSKO PRVENSTVO

Francuska u rukometnom klasiku nakon dramatične završnice savladala Hrvatsku

Tijesna utakmica i trijumf "Trikolora" nad starim rivalom

Hrvatska Francuska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

18.1.2024

Francuska je savladala Hrvatsku u rukometnom spektaklu odigranom u drugoj rundi Evropskog prvenstva sa 34:32 (18:18).

Hrvatska je nešto bolje otvorila utakmicu i brzo došla do dva gola prednosti (4:2). Francuzi do prvog vodstva dolaze nakon serije od 3:0 (8:7).

Imali su "Trikolori" kontrolu u prvom dijelu, sve do posljednjih pet minuta kada je Mateo Maraš nanizao tri gola za izjednačenje.

Drugi dio je bolje otvorila Francuska sa dva gola. Nije je omelo ni crveni karton stuba odbrane Ludovika Fabregasa (Ludovic) u 41. minuti pa je u 44. došla do maksimalnih +4 (26:22). 

Hrvatska se u život vratila na krilima tri gola Zvonimira Srne i u posljednjih deset minuta meča ušla je sa -1 (27:26).

Uslijedila je dramatična završnica. Hrvatska je na tri minute do kraja imala gol zaostatka. Sjajni Dominik Kuzmanović je odbranio šut sa krila, ali su sudije isključile Glavaša i pokazale na sedam metara. To je bio i trenutak koji je prelomio završnicu u korist Francuza koji su trijumfovali sa 34:32.

Najefikasniji u Francuskoj bio je Dika Mem sa šest golova, jedan manje dodao je iskusni Nikola Karabatić. Samir Belahsene (Bellahcene) je imao šest intervencija.

Kod Hrvatske su se istakli Zvonimir Srna sa šest, te Igor Karačić, Luka Lovre Klarica, Marin Jelinić i Mateo Maraš sa po četiri. Dominik Kuzmanović je imao 13 odbrana.

Inače, Nikola Karabatić je sa večerašnjih pet golova došao do cifre od 289 i tako postao najbolji strijelac Evropskih prvenstava svih vremena. Rekord je do sada držao Gudjon Valur Sigurdson. 

Vrijedi istaći da je Hrvatska ovaj meč igrala bez kapitena Domagoja Duvnjaka, koji ima problema sa virozom, te od ranije povrijeđenog Ivana Martinovića.

Hrvatska naredni meč igra za dva dana protiv Mađarske, dok će Francuska odmjeriti snage sa Islandom.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.