EHF EURO 2024

Spušta se zavjesa na Evropsko prvenstvo: Danci i Francuzi u borbi za titulu

Može li Karabatić priču zaokružiti zlatnom medaljom

Veliki derbi u finalu Evropskog prvenstva. EHF

28.1.2024

Veliko finale Evropskog prvenstva u rukometu danas igraju selekcije Francuske i Danske. Francuzi su u lovu na svoj četvrti, a Danci treći naslov prvaka Starog kontinenta.

Dugo ih nije bilo na vrhu Evrope. Francuska je posljednji naslov evropskog prvaka osvojila još 2014., a Danci na isti čekaju čak 12 godina.

Bit će ovo sudar titana, a jasno da će najviše pažnje privući dva velikana ovog sporta – Nikola Karabatić s jedne i Mikel Hansen (Mikkel) s druge strane.

Posljednji ples

Sigurno je ovo Karabatiću posljednje Evropsko prvenstvo. Već je osigurao šestu medalju na Euru, a sudeći po tradiciji – ima tri zlata i dvije bronze, on ne gubi finala.

Ukupno ima 17. medalja sa reprezentacijom Francuske. Najavio je oproštaj na Igrama u Parizu ovog ljeta, a ima li bolje uvertire od zlata na Evropskom prvenstvu?

I za Mikela Hansena se navodi kako mu je ovo posljednje prvenstvo Starog kontinenta, no nije bilo nekih potvrda za to. Tim više jer Hansen želi srušiti Karabatića s čela liste strijelaca Evropskih prvenstava svih vremena (295).

Najbolji pojedinci

Uoči ove utakmice najefikasniji igrač Francuske je Dika Mem sa 47 golova, dok je najbolji strijelac Danske Matijas Gidsel (Mathias) sa dva manje.

Najviše isključenja kod Francuza zaradio je Ludovik Fabregas (Ludovic), njih šest, dok je kod Danaca najgrublji igrač Niklas Kirkeloke (Nicklas Kirkelokke).

Zanimljivo da je kod Danaca bolji golman Emil Nilsen, a ne Niklas Landin. Do sada je upisao 62 odbrane, osam više od francuskog čuvara mreže Samira Belahsenea.

Kada govorimo o međusobnim omjerima dva tima. Oni su od 2005. odigrali 28. utakmica, a Francuska je pobijedila 15 puta, dok je Danska slavila na 12 mečeva. Jednom je bilo neriješeno. 

Utakmica se igra od 17:45 u Lankses Areni u Kelnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.