UŽIVO

Zverev u osmini finala u Parizu: Sjajni Džumhur ispustio meč-loptu

AFP

E. Ma.

1.6.2018

Sjajan meč, pun preokreta, odigrali su u trećem kolu Rolan Garosa bh. teniser Damir Džumhur i Nijemac Aleksandar Zverev.

Najbolji bh. teniser bio je na korak do najvećeg uspjeha karijere, jer još nikada nije prošao u osminu finala nekog gren slem turnira.

Za taj podvig trebala mu je itekako velika pobjeda protiv drugog favorita turnira Aleksandra Zvereva. Imao je Damir i meč-loptu, ali ipak nije uspio.

Naš teniser iskoristio je svoj servis na početku meča i poveo 1:0 u gemovima. No, nakon što je Zverev na svom servisu izjednačio, Nijemac je napravio brejk već u narednom gemu i još jedan do kraja prvog seta kojeg je dobio rezultatom 6:2.

Odlično je Damir ušao u drugi set i poveo 1:0, no Zverev nakon toga dobiva još jedan gem na svoj servis. Preslikana situacija iz prvog seta desila se i u drugom, pa je Nijemac napravio brejk na Džumhurov servis i poveo 2:1, a nakon toga i 3:1.  

No, onda je naš teniser ušao u odličan ritam, razgoropadio se, osvojivši tri gema u nizu za rezultat 4:3 i vrativši neizvjesnost u ovaj meč. Osmi gem donio je najveću borbu, a Džumhur ga je sjajnim potezima dobio u svoju korist za rezultat 5:3.

Iskoristio je Damir svoj servis i rezultat izjednačio na 1:1 u setovima.

Treći set počeo je servisom Zvereva, koji je Nijemac riješio u svoju korist, no Džumhur je u narednom gemu nastavio u sjajnom ritmu iz drugog seta i izjednačio na 1:1.

I u nastavku meča gledali smo sjajnu igru dvojice tenisera. Nakon izjednačenja od 3:3, imao je Džumhur tri brejk lopte u sedmom gemu, ali ih nije iskoristio pa je Nijemac poveo 4:3. 


Nije to demotiviralo Damira, koji je izjednačio na 4:4, a onda je sjajni Džumhur poveo i 5:4 i dobio set u svoju korist 6:4.

Oba gema na svoj servis na početku četvrtog servisa dobili su igrači u svoju korist.

Dug i neizvjestan gem dobio je u nastavku njemački teniser ruskih korijena. No, naš teniser opet pokazuje nevjerovatnu snagu i smirenost u ključnim trenucima te je sjajno odigrao na svoj servis, a onda uzeo i prvi brejk u ovom setu Zverevu.

U osmom gemu, njemački teniser uspio se vratiti u meč i izjednačivši na 4:4, a onda odigrao i fantastičan gem nakon što je Damir imao tri brejk lopte. Zverev je odličnim servisima izbacio našeg tenisera iz igre i poveo 5:4.

Rezultatska klackalica se nastavila nakon što je Džumhur dobio deseti gem u četvrtom setu, a onda i uspio uzeti brejk Zverevu. Ali, onda je Nijemac sjajno odigrao, uspio izjednačiti na 6:6. U taj-brejku bolji je, nažalost, bio Zverev (7:3).

Dešavanja iz prethodnog seta, odrazila su se na početak petog, pa je tako naš teniser odmah izgubio gem.

I Zverev nije imao dovoljno snage pa je lako izgubio svoj servis u drugom gemu za rezultat 1:1, no opet je uspio doći do drugog brejka i povesti 2:1. Osjetni pad u igri bh. tenisera iskoristio je Nijemac i poveo sa 3:1.

Sjajan povratak nakon dva gema zaostatka (4:2) napravio je Džumhur i izjednačio na 4:4. Nakon velike borbe u devetom gemu, Džumhur je dobio i poveo sa 5:4, a imao je i meč loptu na servis Aleksandra Zvereva, no nije je iskoristio.

I u ključnim trenucima, Zverev je napravio brejk i servira za plasman u osminu finala. Treći teniser svijeta slavio je sa 3:2 u setovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.