TENIS

Trener Serene Vilijams organizira mečeve u novom formatu: Sve želi ubrzati

Uvjeren da će nova pravila biti prihvaćena

Serenin trener Muratoglu donio novi forfmat. Sky Sports

Avaz.ba

14.6.2020

U Nici počinje tenisko takmičenje s radikalno novim pravilima koja nemaju previše veze s klasičnim tenisom.  Inicijator je novog takmičenja nazvanog "Ultimate Tennis Showdown" (UTS) je Patrik Muratoglu (Patrick Mouratoglou), trener Serene Vilijams (Williams), koji će tokom pet semica u svojoj akademiji imati desetoricu igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim. Vodeća imena su Cicipas (Tsitsipas), Gofan (Goffin), gaske (Gasquet), Paire, Lopez i Tim (Thiem). 

Umjesto standardnog načina bodovanja, UTS se igra po četvrtinama od 10 minuta, nema brejk lopti, svako servira dva puta i tako naizmjenice. Štoperica između poena odbrojava 15 sekundi. Kad iscuri 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač s više osvojenih poena. U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2-2 u četvrtinama, igra se tzv. "sudden death", produžetak u kojem svako servira po jednom, a pobjedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena. Tokom četvrtina dozvoljen je po jedan time-out za razgovor s trenerom. 

- Uveli smo sve ovo jer osjećam da se tenis treba reinventirati. Teniski je meč ekstremno spor, poput maratona. Moraš sjesti, naručiti jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i duže. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi, kaže Mouratoglu koji je uvjeren da će nova pravila biti dobro prihvaćena te da će igrači u komprimiranom formatu pokazati više emocija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.