AUSTRALIAN OPEN

Đoković: Karacev me je impresionirao

Srbijanac hvali Rusa

Đoković: Izborio svoje deveto polufinale. AFP

A. Vatreš

16.2.2021

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u polufinale Australian Opena, deveti put u svojoj karijeri, savladavši Nijemca Aleksandra Zvereva (Alexander) s 3:1 u setovima (6:7/6:8, 6:2, 6:4, 7:6/8:6), od kojih su dva riješena u taj-brejku.

- Mnogo toga je odlučivalo, bilo je dosta preokreta danas. Teško je izdvojiti jedan momenat meča. Bio je to rolerkoster u svakom smislu riječi. Nisam dobro počeo, bilo mi je potrebno vrijeme da se zagrijem… Već pred kraj prvog seta sam se osjećao bolje, igrao sam bolje. Bio je težak meč, zaista iscrpljujući. Velika borba. Znao sam da će ovo biti najteži duel do sada. Do poslednjeg servisa je bilo neizvjesno - rekao je Đoković.

Nakon što je Zverev u trećem setu poveo s 4:1, Đoković slomio reket, da bi u nastavku potpuno preuzeo inicjativu i osvojio pet vezanih gemova.

- Bilo je to olakšanje za mene, ali ne bih nikome preporučio da to radi. Naravno da nisam ponosan na te momente. Ali tokom meča proživaljavamo različite emocije, unutrašnje borbe… Svako se sa time nosi na drugačiji način. Danas mi je pomoglo to što sam razbio reket. Žao mi je reketa – istakao je Đoković.


U borbi za finale Đoković će igrati protiv Aslana Karaceva, 114. igrača sveta i senzacije iz Rusije.

- Ne poznajem ga mnogo. Nisam ga gledao kako igra prije Australian Opena. Ovdje me je impresionirao. Kako se kreće, udara s osnovne linije. Ima ravan bekhend, ruska je škola. Trči mnogo. Impresionirao me je. Izgubio je dva seta od Feliksa i vratio se. Bio je dobar i protiv Grigora. Tu je sa razlogom. Bit će to naš prvi susret, nadam se da ću fizički biti zdrav. Kao što je rekao, on neće imati šta da izgubi, motivisan je – kazao je Đoković.

Od kada se povrijedio u trećem kolu, Đoković nije trenirao kada je imao slobodne dane.

- Od treće runde ne znam šta će se dogoditi. Kada imam slobodne dane, ne treniram. Neću ni u srijedu. Tako nešto nikada nisam osjetio. Ali dobra stvar je da sam se danas osjećao bolje od početka drugog seta. To znači da sam na dobrom putu - zaključio je Đoković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.