TENIS

Nikola Pilić, Đokovićev "teniski otac": Svijet nikad nije imao boljeg tenisera

Izdvojio bih njegov fantastičan IQ, kakvog malo koji sportista ima, rekao je Pilić

Novak Đoković. Agencije

A. Ka.

12.7.2021

- Godinama me mnogi stručnjaci, novinari pitaju je li Novak Đoković najbolji tenisač u historiji tenisa i uvijek sam izbjegavao dati odgovor, ali sada nakon pobjede u Vimbldonu mogu reći: Da, svijet nikad nije imao boljeg tenisera od Novak Đokovića".

Ovo je jutros u razgovoru za srbijansku Novu TV rekao Nikola Pilić, legendarni hrvatski i proslavljeni svjetski teniser i trener kojeg nazivaju i Đokovićevim "teniskim ocem", budući da je u svojoj teniskoj akademiji u Njemačkoj prije 20-ak godina ugostio nepoznatog dječaka iz Srbije.

- Nisam tada mogao pretpostaviti kakvu će on napraviti karijeru, ali ono u šta sam bio siguran jeste da će biti odličan teniser. Sjećam se kada je imao 15-ak godina trenirao je sa svojim vršnjacima i govorio im: "Ja ću jednog dana prvi svjetski broj jedan", a oni su mu se smijali. Ja sam ga, međutim shvatao ozbiljno, jer sam vidio da njegovu ambiciju prati izuzetna posvećenost, rad, discpilina, želja za novim znanjem kojeg je upijao - prisjetio se Pilić.

Odgovarajući na pitanje šta je to što Đokovića izdvaja od ostalih velikih igrača, Pilić je rekao da postoji 15-16 elemenata koji čine velikog sportaša, a kod Đokovića su svi oni izuzetno naglašeni.


- Izdvojio bih njegov fantastičan IQ, kakvog malo koji sportista ima. Njegova inteligencija, spremnost da adekvatno reagira na svaki izazov, su zapanjujući. Vidjeli ste jučer u finalu protiv Berettinija, on je izgubio prvi set u tie brakeu u kojem je igrao ispod svojih mogućnosti. Njega to uopće nije uzbuđivalo, bio je smiren jer je znao da kada počne igrati bolje, kada ubaci u petu-šestu brzinu, Berettini nema nikakvih izgleda. Zato za mene Novak Đoković nije samo veliki sportista, on je fenomen, on je osoba koja ne pravi greške ni na terenu ni u privatnom životu, sve su njegove odluke posljedica te fantastične inteligencije koju ima i koju na pravi način koristi - kazao je Nikola Pilić.

On je dodao da se redovno čuje sa najboljim teniserom svijeta i da vjeruje da će Novak Đoković još najmanje 3-4 godine vladati svjetskim tenisom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.