DEJVIS KUP

Tomislav Brkić iz Lime za "Avaz": Spremni smo za Peruance

Nema nikakvih povreda, što je najbitnije, istakao je naš teniser

Brkić: Nadamo se najboljem. ARHIV

Piše: A. Vatreš

17.9.2021

Dejvis kup reprezentacija Bosne i Hercegovine krajem prošle sedmice okupila se u Limi, gdje će 17. i 18. septembra protiv Perua igrati za plasman u plej of za ulazak među osamnaest najboljih selekcija svijeta.

Naš dubl igrač Tomislav Brkić javio se za "Dnevni avaz" i poručio kako je bh. tim spreman za Peruance.

Specifična situacija

- Tu smo već nekoliko dana. Pripremamo se. Sve je OK. Nema nikakvih povreda, što je najbitnije. U punom smo sastavu. Nadamo se najboljem mogućem – rekao je Brkić, koji navodi da će Peru imati malu prednost zbog domaćeg terena i ambijenta.

- U Dejvis kupu je specifična situacija, što smo mogli vidjeti i ranije. Nekad smo dobivali bolje timove, nekad gubili od lošijih. Domaćin ima malu prednost, jer će, sigurno, imati i podršku publike, ali treba odigrati svaki meč. Prvi igrač Huan Pablo Variljas (Juan Varillas) im je veoma dobar ove sezone. Dobro igra na zemlji i ima dobre rezultate (122. na listi). Drugog igrača ne znam lično. Što se tiče parova, ne znam kakve će kombinacije imati, ali spremni smo na sve izazove – kazao je Brkić.

Na nedavno održanom US Openu, Brkić je u tandemu sa Srbijancem Nikolom Ćaćićem eliminiran u 1/16 finala od kazahstansko-njemačke kombinacije Andrej Golubev/Andras Mis (Miesa).

Male razlike

- U parovima nije toliko velika razlika. Svako može svakoga dobiti, male su razlike. Mi smo mogli bolje, igrali smo dobar meč. Šteta zbog toga. Što se tiče ostatka dijela sezone, nema još puno turnira do kraja, ali probat ću ih odigrati što više, kako bih zadržao dobar renking za iduću godinu. Cilj je da probam „uloviti“ turnire iz Masters serija 500 i 1000. Nadam se da će i kraj sezone biti uspješan, kakav je bio i dosadašnji dio – istakao je Brkić.

Kratko se osvrnuo i na finale muškog singla, gdje je Danil Medvedev zaustavio pohod Novaka Đokovića na kalendarski slem.

- Šteta što Novak to nije ostvario, ali nije loše za tenis da ima što više gren slem pobjednika, da se iduće godine malo konkurencija promijeni, da ne gledamo stalno iste igrače u vrhu. Dolaze vrlo dobri mladi igrači. Vidjet ćemo iduće sezone, kad se vjerovatno vrate Nadal i Federer, kako će se razvijati situacija – kazao je Brkić.

Dobra stvar

U posljednje vrijeme vodi se velika polemika ko je najveći teniser svih vremena.

- Ne volim iznositi mišljenja ko je bolji. Za to govore neki rekordi. Nekome više odgovara da je Federer najbolji ikad, nekome Đoković. Novak je s naših prostora i dobra stvar je da neko s naših prostora pravi tako velike uspjehe. Vidjet ćemo. Novak ima još nekoliko godina da igra na ovom nivou. Treba vidjeti kad se završe karijere ko je šta ostvario i ko je koliko napravio – poručio je Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.