AUSTRALIJAN OPEN

Đoković i Cicipas igraju za prvo mjesto na ATP listi: Pobjednik nosi sve

Jasno je da će više toga na terenu zavisiti od Đokovića, koji ima priliku osvojiti 22. gren slem trofej u karijeri

Đoković i Cicipas. Facebook

G. Š.

29.1.2023

Novaka Đokovića jedna pobjeda dijeli od 22. gren slem titule, od desete na Australijan openu i od povratka na prvu poziciju ATP liste.

Veliki ulog

Pobjednik nosi sve, jer i Stefanos Cicipas ima istu priliku, kao srbijanski as, da trijumfom u današnjem finalu postane prvi teniser svijeta. Grku bi to bila prva gren slem titula i prvi put da dođe na vrh ATP liste.

Ipak, jasno je da će više toga na terenu zavisiti od Đokovića, koji ima priliku osvojiti 22. gren slem trofej u karijeri. Tako bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na vječnoj listi. Pobjeda danas u Melburnu bi vratila Đokovića na prvo mjesto ATP liste, te bi nastavio da niže sedmice na tronu, po čemu je i sada ubjedljivi rekorder. Ali, novih rekorda nikada dosta...

Đoković je rekorder i po novcu zarađenom od osvojenih turnira. Do sada je inkasirao 159.000.000 dolara, a današnji trijumf u Melburnu bi mu donio novih skoro tri miliona - 2.975.000 australijskih novčanica. I po tome bi još više odmakao najbližem pratiocu Nadalu, koji je do sada zaradio 131.340.000 dolara.

Kada su gren slemovi u pitanju, Đoković je rekorder po broju odigranih finala. Danas se 33. put u karijeri boriti za neki od četiri najveća teniska trofeja, dok je Švajcarac Rodžer Federer otišao u penziju sa 31. borbom za trofej, a Nadal je na 30.

Vječna lista

Novi pehar u kolekciji pomjerio bi Đokovića za jedno mjesto na vječnoj listi osvajača turnira. Trenutno on i Nadal dijele četvrtu poziciju sa 92 osvojena takmičenja. Novak ima priliku da i tu ode ispred Španca sa jednim trofejom više, a tako bi prišao Ivanu Lendlu na jedan pehar zaostatka. Do drugoplasiranog Federera (103) i rekordera Džimija Konorsa (109) još je dalek put, ali daleko je i penzija za srbijanskog tenisera...

Inače, Đoković je trenutno teniser sa najvećim procentom pobjeda u historiji tenisa. Pobijedio je 83,5 posto mečeva, dok je Nadal iza njega sa 82,9 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.