NESVAKIDAŠNJI ZLOČIN

Bila je jugoslovenska zvijezda svjetskog tenisa, a onda je izbodena na terenu

Kolekcija trofeja na najvećim turnirima bila bi joj zasigurno veća da njenu karijeru nije obilježio nesvakidašnji događaj na teniskim terenima

D. H.

19.8.2023

Monika Seleš, rođena Novosađanka (Jugoslavija), bila je zvijezda svjetskog tenisa. Osam od devet Grand Slam naslova osvojila je do 20. godine života.

Kolekcija trofeja na najvećim turnirima bila bi joj zasigurno veća da njenu karijeru nije obilježio nesvakidašnji događaj na teniskim terenima.

Na terenu u Hamburgu, u meču protiv Magdalene Malajeva (Maleeva), Moniku Seleš nožem je ubo fanatični navijač njemačke teniserke Štefi (Steffi) Graf, 30. april 1993.

Stadionom je odjeknuo vrisak.

Gunter Parče (Günter Parche) je htio pomoći svojoj miljenici da se vrati na vrh WTA liste, koja posljednjih godina nije znala kako izaći na kraj s pet godina mlađom Seleš. Stoga je iskoristio dolazak Monike Seleš u Njemačku. Tokom tog četvrtfinala, na predahu između gemova, spustio se do prvog reda tribina, odakle ga je od žrtve dijelio nepun metar visok reklamni pano. Izvadio je nož i s obje ruke joj ga zabio u leđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.