MELBURN

Video / Rukovanje dvije djevojčice na Australijan openu izazvalo je skandal

Ona je automatski izvršila ritual poslije meča, ne shvatajući da se iza mreže nalazi predstavnik zemlje koji je krenuo u napad na našu domovinu

Pozdrav ruske i ukrajinske teniserke. Screenshot

E. Ć.

25.1.2024

Juniorski Australijan open obilježio je duel ukrajinske teniserke Jelizavete Kotlar i Ruskinje Vlade Minčeve. 

Nakon završenog meča, njih dvije su se pozdravile kao što je to uobičajeno, međutim od sportskog poteza se napravio skandal. 

Rat u Ukrajini koji traje skoro dvije godine donio je nove izazove i u svijetu sporta. U tenisu je odlučeno da ruski i bjeloruski sportisti mogu učestvovati na turnirima, ali da ne ističu nacionalna obilježja.

To je izazvalo revolt kod Ukrajinaca, ali ruski i bjeloruski teniseri i teniserke se takmiče, a ukrajinski takmičari ih ne pozdravljaju. Iako su takve poteze ukrajinskih tenisera i teniserki njihovi rivali prihvatili prešutnim sporazumom, a vremenom je situacija postala svakodnevica kojoj više niko nije pridavao značaj, sve je ponovo eskaliralao na prvom Gren slemu sezonu u Australiji.

I to na mjestu gdje se nije očekivalo, na juniorskom turniru gdje se takmiče djeca. Meč ženskog dijela juniorskog turnira između Ukrajinke Jelizavete Kotlar i Ruskinje Vlade Minčeve dobio je neočekivani obrt i to nakon završetka meča.

Ruskinja je meč dobila rezultatom 6:2, 6:4 i prošla dalje, a njih dvije su na kraju meča prišle jedna drugoj i rukovale se.

To bi inače bilo normalno, ali je sada skandal. Tako je Teniski savez Ukrajine odlučio da pokrene istragu protiv jedne djevojčice, samo zato što je odlučila da pruži ruku protivnici, također devojčici i sportski joj čestita pobjedu.

- Ona je automatski izvršila ritual poslije meča, ne shvatajući da se iza mreže nalazi predstavnik zemlje koji je krenuo u napad na našu domovinu. Definitivno je bila greška zbog koje Liza žali i uvjerava nas da nikada neće dozvoliti da se tako nešto ponovi - rekao je njen otac Konstantin.

Tako je čitava priča o odnosu ukrajinskih sportista sa jedne i ruskih i bjeloruskih sa druge strane dobila je ponovo na značaju.

Zbog toga je Viktorija Azarenka bila na meti pitanja nakon poraza od Dajane Jastremske. Novinari su u nekoliko navrta pokušali izvući odgovor na pitanje o tome da li osjeća pritisak igranja meča protiv jedne Ukrajinke. Ona je odbijala da odgovori i izbjegla je svaku priču o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.