PRVI REKET SVIJETA

Đoković nakon neočekivanog poraza: "Šokiran sam razinom svoje igre, ovo nije osjećaj na koji sam navikao"

Bolji od Novaka bio je četvrti nositelj, Italijan Janik Siner sa 3:1 u setovima

Đoković: Nije bio na svom nivou. AP

R. K.

26.1.2024

Srbijanski teniser Novak Đoković na iznenađenje svih, poražen je u polufinalu Australijen opena.

Bolji od Novaka bio je četvrti nositelj, Italijan Janik Siner (Jannik Sinner) sa 3:1 u setovima (6:1, 6:2, 6:7(6), 6:3).

Bio je ovo ukupno sedmi međusobni duel ova dva tenisera, a Siner je pobjedom smanjio na 3:4 međusobni omjer.

 - Ovo je bio jedan od najslabijih mečeva koje sam ikada odigrao na nekom Gren slem turniru. Bio sam šokiran svojom razinom igre, na loš način. Nisam mnogo toga dobrog napravio u prva dva seta, ali sve zasluge idu Sineru, jer se sve napravio bolje od mene, u svakom aspektu igre. Trudio sam se, borio, podigao razinu igre u trećem setu, kada sam i spasio meč loptu. Ali u četvrtom sam imao jako loš gejm i sve u svemu razina mog tenisa nije bila dobra - rekao je Đoković na konferenciji za medije.

Sumirati dojmove

Novinare je zanimalo da donese generalni sud o turniru, ali i samom meču.

 - Teško mi je sumirati sve dojmove, meč je tek završio, možda ću to moći sutra, a možda tek nakon nekoliko dana. Definitivno mogu biti ponosan na ono što sam napravio. Niz se morao jednog dana završiti, a barem sam dao sve od sebe u ovim uvjetima kada nisam igrao dobro. Ovo je poseban grad, najbolji Gren slem za mene i nadam se da ću se imati šansu vratiti, odigrati ovdje barem još jednom – kazao je Srbijanac.

Đoković nije krio razočarenje što nije došao u priliku da ponovo osvoji Australijen open, te je spomenuo i svoje ambicije za ovu sezonu.

 - I dalje imam velika očekivanja od drugih Gren slemova i Olimpijskih igara. Početak je sezone i ovo nije osjećaj na koji sam navikao. Većinu svojih sezona sam počeo s Gren slem naslovom, sad je drukčije. Ovaj turnir nije bio po mom standardu, nisam bio na uobičajenoj razini, ali to ne znači da je ovo početak kraja. Vidjet ćemo šta će biti do kraja sezone - izjavio je teniser.

Smiriti strasti

 - Stvarno ne znam kako će se stvari odvijati. Kada čovjek izađe s terena nakon poraza vruće je glave i bori se da bude racionalan. Svašta se događa u glavi. Pustit ću malo da se smire strasti i da nastavim dalje. Obavezao sam se sam sebi da ću ovu sezonu odigrati do kraja, da ću najbolji tenis igrati na Gren slem turnirima i Olimpijskim igrama. Ne znam hoće li se to promijeniti, ali moguće je jer su u ovoj fazi moje karijere neočekivane odluke vjerovatnije – rekao je Novak Đoković.

Na kraju konferencije, Đoković je još jednom čestitao Sineru.

 - Nadigran sam, bio je bolji, nema se tu šta reći. Žao mi je što sam prva dva seta odigrao ispod svoje razine i što nisam pružio otpor kakav je trebalo da pružim - rekao je za kraj prvi reket svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.