TENIS

Marija Šarapova najplaćenija sportistkinja na svijetu!

Vrtoglave cifre

Autor:(D. K.)

18.6.2015

Po Forbsovoj listi, Marija Šarapova najbogatija je sportistkinja na svijetu. U toku 2014. godine ona je zaradila nevjerovatnih 30 miliona dolara. Od toga je 6,7 miliona dolara kaparisala na turnirima, dok je preostala 23,3 miliona američkih novčanica dobila od svojih sponzora.

Teniski turniri

U toku sezone koju je započela na turniru u Brizbejnu, do završnog turnira WTA sezone u Singapuru, Marija je zaradila ukupno 6,7 miliona dolara. Tri najveće novčane nagrade u toj godini donijela su joj osvajanja Frenč Opena (2,15 miliona dolara), zatim Otvoreno prvenstvo Kine (935.000 dolara), a na trećem mjestu nalazi se turnir u španskoj prijestonici, Madridu (930.000 dolara), prenio je 24sata.rs.

Ugovor sa NIKE-om

NIKE se obavezao da će zanosnoj Ruskinji isplatiti u roku od osam godina 70 miliona dolara, te prostom matematikom dolazimo do zaključka da je od njih u 2014. godini dobila 8,75 miliona dolara.

Sponzorski ugovori

Preostali dio kolača Šarapova zarađuje na osnovu sponzorskih ugovora sa sljedećim brendovima: Evian, Hed, Porše, Tag Hauer. Interesantno je reći da se Porše odlučio za Mariju Šarapovu iz donekle očiglednog razloga. Njihovih 85 posto korisnika su muškarci, pa su riješili da angažuju najuspješniju sportisktinju na svijetu, kako bi animirali žensku populaciju da po ugledu na Mariju prijeđu na ovaj brend automobila.

Informacija koja će vas ostaviti bez daha je da se među najplaćenijim sportistima na svijetu nalaze samo dvije žene. Marija Šarapova, koja se nalazi na 26. mjestu, dok se njena koleginica sa WTA tura Serena Vilijams nalazi na 47. poziciji.

Dugonoga Ruskinja je iza sebe ostavila asove poput legende NBA košarke Dvejna Vejda, najboljeg kvoterbeka na svijetu Pejtona Meninga, fudbalera Vejna Runija, boksera Vladimira Klička, sprintera Juseina Bolta, tenisera Endija Mareja...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.