TENIS

Australian Open: Džumhur protiv Lorencija, ali sevdalinka protiv Dodiga iz 2014. i danas je tema u Melburnu

Piše: A. S.

14.1.2018

Sat iza ponoći, u noći sa nedjelje na ponedjeljak, kreće prvi teniski Gran Slem turnir sezone -  Australian Open u Melburnu.

Kao što smo navikli posljednjih godina, i Bosna i Hercegovina će zahvaljujući Damiru Džumhuru imati svog predstavnika u prvom kolu. Ovoga puta i prvi put u historiji nositelja (28. favorit) na turniru.

Sarajliju, koji je sezonu završio među 30 najboljih igrača na svijetu prvog dana očekuje nastup protiv Italijana Paola Lorencija (Lorenzi). 

Taj meč je treći na rasporedu na terenu 15, nakon dva ženska singla, i očekuje se da počne oko 4 sata ujutro. 

Ovo će biti drugi meč Džumhura protiv Lorencija, 45. igrača na ATP listi.

U prvom, odigranom prošle godine u ruskom Sankt Peterburgu, slavio je naš teniser sa 7:5, 7:5 i kasnije došao do prve ATP titule u karijeri. 

Posljednjih dana najbolji bh. teniser imao je problema s povredom zadnje lože, zbog čega je predao meč drugog kola u Sidneju. 

Iako se strahovalo da bi mogao propustiti Melburn, bh. teniser je poručio da će zaigrati na Australian Openu. 

Tu informaciju smo i u nedjelju navečer dobili od Damirovog oca, Nerfida Džumhura, koji će gledati meč iz doma na Grbavici.

- S Damirom sam razgovarao jučer, a danas se supruga čula s njim. Osjeća se dobro i ako ne bude kakvih neželjenih dešavanja na zagrijavanju, Damir će i pored povrede, nastupiti na Aus Openu. Moram naglasiti da je ovo prvi put u historiji da jedan bh. teniser igra na Gran Slemu kao nositelj i ta prilika se ne smije propustiti. Optimista sam - kazao je Nerfid Džumhur za "Avaz", koji se nasmijao na naše podsjećanje na Melburn i 2014. godinu kada su bh. navijači na tribinama u meču protiv Ivana Dodiga zapjevali sevdalinku, a naš teniser je u tom meču napravio veliki preokret (4:6,4:6, 6:3, 4:1, predaja Dodiga). 

Upravo ova sevdalinka tema je bila i danas u Melburnu među navijačima Damira Džumhura, kojih će i ovoga puta biti na tribinama u velikom broju.

Ukoliko prođe prvu prepreku, Džumhur će u drugom kolu Australian Opena igrati s boljim iz meča Milman (Millman) - Ćorić.

Pogledajte dva meča Džumhura na Australian Openu u 2016. i 2017. godini, ali i nezaboravnu sevdalinku bh. navijača u Melburnu kada je Džumhur igrao protiv Ivana Dodiga 2014. godine o kojoj se i danas priča u teniskom svijetu:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.