DEJVIS KUP

Nadamo se podršci naših navijača

Dat ćemo sve od sebe da iznenadimo i prođemo ove kvalifikacije za svjetsku grupu, kaže najbolji bh. teniser

Džumhur: Australci su favoriti. Arhiv

N. D.

31.1.2019

Teniska Dejvis kup reprezentacija priprema se za mečeve protiv Australije. Pobjednik će osigurato ulazak u svjetsku grupu Dejvis kupa.

Bosanskohercegovački tim će biti u standardnom sastavu s obzirom na to da su na raspolaganju prva dva reketa Damir Džumhur i Mirza Bašić, koji bi trebali iznijeti najveći teret, a uz njih će tu biti Tomislav Brkić i Nerman Fatić. Kako kaže Džumhur, u reprezentaciji je, kao i uvijek, odlična atmosfera.

Težak zadatak

- Nekoliko dana treniramo u Adelaidu. Može se reći da pripreme idu dobro. Kod nas uvijek u reprezentaciji vlada sjajna atmosfera i to je opće poznato. Držimo se zajedno, jer smo, prije svega, veliki prijatelji. Bilo je neuspjeha, ali i u pobjedi i u porazu uvijek smo zajedno – rekao je Džumhur.

Najbolji bh. teniser svjestan je kako pred našim timom nije nimalo lagan zadatak.

- Australci su zbog trenutne forme favoriti. Nijedan naš igrač nije u nekoj zavidnoj formi pa ni ja, dok oni, s druge strane, imaju igrače koji su u dobroj formi. Očekuje nas izuzetno težak zadatak, ali dat ćemo sve od sebe da iznenadimo i prođemo ove kvalifikacije za svjetsku grupu. Nadam se da će biti naših navijača u Adelaidu, da će doći da nas podrže – naglasio je prvi bh. reket uoči ogleda koji je na programu u petak i subotu.

Novi sistem

Treba reći da se od ove sezone Dejvis kup igra po novom sistemu. Ukupno 24 ekipe, od čega 12 nosilaca, igrat će međusobno mečeve kvalifikacija, a pobjednici idu u finale svjetske grupe Dejvis kupa.

Iako će se susreti igrati po dvodnevnom, umjesto dosadašnjeg trodnevnog modela, i prema novim pravilima, u najvišem rangu predviđena su po četiri singl meča i jedan dubl.

Ovogodišnji direktni učesnici svjetske grupe su Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Španija, dok su Velika Britanija i Argentina dobile specijalne pozivnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.