GREN SLEM

Đoković savladao Federera za odbranu titule u Vimbldonu

Spektakularan meč dvojice asova

Avaz Sport

14.7.2019

Novak Đoković - Avaz
Đoković i Federer - Avaz
Novak Đoković - Avaz
Novak Đoković - Avaz
Rodžer Federer - Avaz
+1

Novak Đoković osvojio je petu titulu u Vimbldonu, nakon što je meču koji je trajao pet sati savladao Rodžera Federera (Roger) sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 3:6, 13:12). 

Prvi teniser svijeta stigao je do prvog seta nakon taj-brejka, iako je Švicarac imao brejk priliku nešto ranije. Ipak, Federer je u drugom setu ubacio u brzinu više i sa 6:1 došao do potpunog povratka u meč.

Treći set ponovo je donio neizvjesnu borbu koja je odvela igru do novog taj-brejka. Opet je u toj igri živaca bolji bio Đoković i stigao do 2:1 u setovima. Švicarski teniser je opet imao spreman odgovor pa je u četvrtom setu došao do 6:4 i novog poravnanja u meču koji se tada igrao skoro tri sata.

Peti set tek je donio dramu. Đoković je napravio brejk, Federer uzvratio i stigao na 4:4. Egal je bio do 7:7, a onda je prvi reket svijeta pokleknuo. Izgubio je servis, što Federer nije iskoristio, a Đoković se vratio na 8:8. Već tada je to bio najduži meč ovogodišnjeg Vimbldona, duboko u petom satu.

Maraton je nastavljen, a oba igrača su držala do 12:12 i prvi put u historiji igrao se taj-brejk kod tog rezultata. Na kraju je Đoković imao više živaca i došao do 13:12.

U svojevrsnom teniskom klasiku Đoković i Federer sastali su se četvrti put na terenima Ol Ingland klaba, a treći put u meču za naslov prvaka. 

Federer je prije ovog meča pobijedio u jednom polufinalu, a Đoković je slavio u dva finala. U ukupnom skoru Đoković sada vodi protiv Federera sa 26:22, dok je u finalnim ogledima 15:7.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.