ZNAK PROTESTA

Nakon NBA, bojkot i u tenisu: Najbolja teniserka svijeta odbila igrati u Njujorku

Turnir je prekinut nakon što su košarkaši bojkotovali utakmice NBA lige u srijedu

Turnir je prekinut nakon što su košarkaši bojkotovali utakmice NBA lige u srijedu. AFP

Avaz Sport

27.8.2020

Mečevi na teniskom turniru Sinsinati koji se održava u Njujorku neće biti igrani danas, navedeno je u saopštenju organizacija ATP i WTA, a tome se pridružio i Teniski savez SAD.

Turnir je prekinut nakon što su košarkaši bojkotovali utakmice NBA lige u srijedu u znak protesta zbog ranjavanja Džejkoba Blejka (Jackob Blake), 29-godišnjeg Afroamerikanca kojeg je upucao policajac.

- Kao sport, tenis će zajednički zauzeti stav koji se protivi rasnoj neravnopravnosti i društvenoj nepravdi, koje su još jednom u fokusu javnosti u SAD. Teniski savez SAD, ATP i WTA su odlučile da obilježe ovaj težak trenutak tako što će pauzirati masters turnir Sinsinati u četvrtak 27. avgusta. Mečevi će se nastaviti u petak, 28. avgusta - stoji u kratkom saopštenju.

Takva mjera smatra se reakcijom na odluku japanske teniserke Naomi Osake da neće igrati polufinalni meč Sinsinatija u znak borbe protiv policijske brutalnosti u SAD.

- Imala sam polufinalni meč sutra, ali neću igrati. Ja sam sportista, ali prije svega sam tamnoputa žeta. Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promijeniti što ja neću igrati, ali mogu da promijenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju bijelci. Umorna sam više od stvari koje se dešavaju. Muka mi je od genocida koji policija provodi nad crncima - navodi se u saopštenju Osake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.