RETROSPEKTIVA

Prvi teniser svijeta ponovo u problemima: Đoković kršio mjere

Stavlja mu se na teret da je, iako pozitivan na koronavirus, posjećivao događaje

Novak Đoković. Arhiva

Piše: N. D.

13.1.2022

Situacija u vezi s boravkom Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svijeta u Australiji, nikako da bude razriješena. Nakon dana provedenih u migracijskom pritvoru Đoković je pušten, ali je i dalje upitno hoće li mu viza biti otkazana. On trenira i priprema se za Australian Open, koji počinje 17. januara, ali je upitno hoće li moći nastupiti. Tačnije, moguće je da će mu opet biti uskraćena viza.


Pod zakletvom

Ulje na vatru dodalo je otkriće da ministarstvo unutrašnjih poslova Australije proširuje istragu protiv srbijanskog tenisera, a, prema njihovim zakonima, prijeti mu pet godina zatvora.

Istraga će uključiti njegovo kršenje izolacije u Srbiji i netačne tvrdnje u obrascu putovanja te nedosljednosti u datumu njegovog testa na koronavirus.

- U svojoj izjavi pod zakletvom Đoković je rekao da je „testiran i dijagnosticiran“ 16. decembra. Ministarstvo unutrašnjih poslova sada ispituje ovo nepoklapanje informacija, a kazna za davanje lažnih podataka, prema zakonu o zločinima, jeste zatvor od pet godina - piše “The Age”.

Sam Đoković je u noći s utorka na srijedu pokušao demantirati mnogo toga što se piše u Australiji, ali je i potvrdio da je imao pozitivan nalaz tokom intervjua s francuskim novinarom.


Novak Đoković. Arhiva

Ugovorena obaveza

- U Beogradu sam 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici, poslije koje je javljeno da je nekoliko ljudi koji su tu bili imalo pozitivan test na COVID-19. Iako nisam imao simptome koronavirusa, uradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a kao dodatnu mjeru opreza, uradio sam i zvanični i odobreni PCR test tog istog dana. Sljedećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu kako bih dodijelio nagrade djeci. Uradio sam brzi antigenski test prije odlaska na ovaj događaj i on je bio negativan.

Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro i obavještenje o pozitivnom PCR testu sam dobio tek poslije tog događaja. Sljedećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu, kako bih ispunio odranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za “L'Équipe”. Otkazao sam učešće na svim drugim događajima, osim intervjua za “L'Équipe” - kazao je Đoković i tako priznao da je kršio Covid protokole.


5. januar

Australska granična policija saopćila je da Đoković na aerodromu u Melburnu nije predočio neophodne dokaze kako bi ispunio uvjete za ulazak u Australiju. Otkazana mu je viza i prebačen je u hotel za izbjeglice.


6. januar

Nadležni u Australiji obrazložili su da Đoković nije ispunio sve potrebne uvjete za ulazak u njihovu zemlju. Navodno je imao neispravno popunjene papire za vizu, a Novakovi advokati podnijeli su žalbu.

7. januar

Đoković je putem Instagrama zahvalio svima na podršci tokom svog zadržavanja na australskoj granici i problema s vizom. Objavljeno je da će odluka po žalbi biti donesena 10. januara u jutarnjim satima.

8. januar

Novak je imao izuzeće od vakcinacije za ulazak u Australiju budući da je bio zaražen koronavirusom 16. decembra, naveli su njegovi advokati u sudskim dokumentima i to će biti jedan od njihovih glavnih argumenata

Novak Đoković. Arhiva

9. januar

Objavljen je termin saslušanja na osnovu žalbe. Saslušanje počinje u ponoć po srednjoevropskom vremenu, nakon čega će svoje argumente prvo izložiti Đokovićevi advokati, pa slijedi izlaganje zastupnika države

10. januar

Sudija je presudio da Đoković mora biti pušten na slobodu u roku od 30 minuta po izricanju presude, kao i da mu se vrati pasoš. To je učinjeno, a onda se pojavila informacija da Đokoviću resorni ministar planira otkazati vizu.

11. januar

Medijski izvještaji su doveli do toga da je Australija 11. januara odlučila pokrenuti istragu o tome je li srbijanski teniser lagao prilikom podnošenja dokumenata za učešće na turniru Australian Open

12. januar

Potvrđeno je da je Đoković s pozitivnim testom na koronavirus bio na određenim događajima u Srbiji, a neke informacije govore da je putovao u Španiju. Pojavile su se i špekulacije da je isti dan dobio i negativan i pozitivan test.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.