PREMIJER O TENISERU

Morison: Postoji mogućnost da se Đoković vrati u Australiju i prije isteka trogodišnje zabrane

Ministrica unutrašnjih poslova Keren Endrus napomenula je da ako Đoković bude imao "uvjerljiv razlog" u budućnosti, da će to biti razmotreno

N. Aj.

Premijer Australije ostavio "otvorena vrata" za Đokovića

Foto: Arhiv


Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) ostavio je "otvorena vrata" Novaku Đokoviću da se vrati u Australiju bez obzira na trogodišnju zabranu.

Teniska zvijezda je sinoć napustila zemlju, nakon što je Federalni sud potvrdio odluku ministra imigracije Aleksa Houkea (Alex Hawkea) da mu ukine vizu, prenosi australski ABC.

To znači da će 34-godišnjak propustiti priliku da odbrani titulu na Australian Openu.

Odluka ministra da iskoristi svoja ovlaštenja prema Zakonu o migracijama također znači da je Đokoviću sada zabranjen povratak u Australiju u naredne tri godine, "osim u određenim okolnostima".

Iako Morison nije dao nikakva uvjeravanja, na pitanje da li bi se situacija mogla promijeniti ako se Đoković vakciniše, Morison je rekao da postoji mogućnost da se teniska zvijezda vrati ranije.

- Neću ništa od toga da preduslovljavam niti da kažem bilo šta što bi onemogućilo ministru da obavi razne pozive koje mora - rekao je Morison za radio Nine i dodao:

Mislim, to traje u periodu od tri godine, ali postoji mogućnost da se vrate u pravim okolnostima i to bi se tada razmotrilo.

Ministrica unutrašnjih poslova Keren Endrus (Karen Andrews) napomenula je da ako Đoković bude imao "uvjerljiv razlog" u budućnosti, da će to biti razmotreno, ali da je to "u ovom trenutku sve hipotetički".

- Svaka prijava će biti razmotrena u skladu sa njenim osnovama - rekla je.

NA VRH

Podijeli članak na