NOVI POTEZ

ATP uklonio zastavu Rusije ispred imena tenisera

Medvedev i Rubljov neće moći igrati s obilježjima svoje države

Danil Medvedev. AFP

A. V.

2.3.2022

ATP je danas napravio ono što je najavio jučer zajedničkim saopćenjem s ITF-om, VTA-om i još četiri grend slem turnira, u kojem je izrekao zabrane Rusiji, te njenim teniserima.

Tako više uz ime Danila Medvedeva i Andreja Rubljova, trenutno prvog i šestog tenisera svijeta, nema zastave Rusije.

Više ovi teniseri, kao ni svi ostali koji dolaze iz ove zemlje, neće moći da nastupaju pod zastavom svoje države. To znači da ni na ATP turu u nastavku neće biti zastave Rusije jer su sva obilježja uklonjena.

Na sreću tenisa, odluka je donijeta da igrači ne budu suspendirani, već da samo nastupaju bez obilježja. Ipak, u saopćenju stoji i poruka "U ovom trenutku", kao da se o tome razmišlja i da će to biti sljedeći potez ukoliko rat u Ukrajini ne prestane.

- Međunarodna teniska federacija osuđuje rusku invaziju u Ukrajini i pridruživanje Bjelorusije. Osim što ukidamo sve ITF turnire u tim zemljama, Odbor ITF-a je danas odlučio da odmah suspenduje Teniski savez Rusije i Teniski savez Bjelorusije iz članstva i učešća u svim međunarodnim takmičenjima do daljeg - navodi ITF u saopćenju.

U njemu se dodaje i da ova organizacija ostaje u bliskim kontaktima sa Teniskim savezom Ukrajine i održava solidarnost sa narodom te zemlje.

Podsjećamo, u utorak su se oglasili i ATP i WTA, koji su u zajedničkom saopštenju naveli da se teniseri, poput Danila Medvedeva, Andreja Rubljova i ostalih neće boriti pod zastavom svoje zemlje.

To je jedini izuzetak gde će igrači moći da osvajaju titule na turnirima, ali isključivo za "svoj groš". Isto je i s četiri najveća turnira, pa je ovaj slučaj ujedinio čitav svijet tenisa protiv Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.