SPORT

Razija Mujanović postaje direktor ženske selekcije?

Vraća li se bh. legenda u košarku

Autor:E. J.

30.5.2016

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine imenovao je sredinom maja selektore većine reprezentativnih selekcija koje će ovog ljeta nastupiti na međunarodnoj sceni te izabrao novog direktora muške reprezentacije, imenovavši bivšeg reprezentativca Sinišu Kovačevića umjesto smijenjenog Igora Stojanovića.

No, čelnici KSBiH još se ne izjašnjavaju zvanično kad je u pitanju izbor direktora ženske reprezentacije, funkcije koja je uvedena na inicijativu novog rukovodstva KSBiH.

Prema našim informacijama, a što su nam nezvanično potvrdili i pojedini članovi Upravnog odbora, za glavnog kandidata za ovu dužnost slovi Razija Mujanovića.

Bio bi to povratak u košarku legendarnog centra, jedne od najboljih svjetskih igračica u historiji, petostruke klupske prvakinje Evrope i košarkašice koja  je tri puta birana za najbolju na Starom kontinentu.

Ukoliko se najave o imenovanju zaista i realiziraju, time bi bila ispravljena nepravda prema legendi naše košarke.

Podsjetimo, Mujanović (49) nikada nije bila angažirana ni u jednom tijelu Saveza BiH niti joj je, kako nam je više puta ponovila, po završetku karijere, a tome je već sedam godina, ponuđen bilo kakav ozbiljan angažman, bilo u reprezentaciji, bilo u strukturama KSBiH.

Titula s Jedinstvom

Mujanović (202 centimetra) bila je s reprezentacijom bivše Jugoslavije evropski, svjetski i olimpijski viceprvak. Reprezentaciju BiH predvodila je 1993. do zlatne medalje na Mediteranskim igrama u francuskom Monpeljeu.

Bila je i lider tuzlanskog Jedinstva u pohodu na historijsku titulu evropskog prvaka u Kupu šampiona 1989. godine. Poslije je s velikim uspjehom igrala i u inozemstvu, uključujući jednu sezonu u američkoj profesionalnoj WNBA ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.