BIH

Lovački ispit ponovo mora polagati 600 ljudi!

K. TOPALOVIĆ

24.2.2018

Više od 600 lovaca iz BiH morat će ponovo polagati lovački ispit jer su ona koja je organizirao Savez lovačkih organizacija u BiH u 2016. i 2017. godini proglašena ništavnima.

Početak mandata

U dopisu koji je, uz vraćenu dokumentaciju, Savezu poslao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA) navodi se da ispiti nisu organizirani u skladu s propisima iz oblasti lovstva.

Osnovni problem je što su se u komisiji za polaganje lovačkih ispita našle i osobe koje, prema zakonu i pravilnicima o lovu, nisu mogle tu biti.

Predsjednik Saveza Muhamed Hodžić, kojeg je ovaj problem dočekao na početku mandata, tvrdi da je resorno ministarstvo i ranije upozoravalo bivšeg predsjednika na neregularnosti.


- Nažalost, nije bilo reakcije i zbog toga je reagirala nadležna inspekcija. Inspektori su utvrdili problem s legitimitetom komisije za polaganje lovačkih ispita. Radi se o nezakonitom predstavljanju osoba, primanju novčane naknade i nelegalnim izdavanjima potvrda o položenom lovačkom ispitu - rekao je Hodžić.

On tvrdi da najveću odgovornost snose pojedinci, dok se odgovornost Nadzornog (NO) i Upravnog odbora (UO) Saveza tek treba utvrditi. Prema prvim informacijama, dodaje, članovi NO i UO dobivali su oprečne informacije, a oštećeni lovci lažna obećanja da će im nadležno ministarstvo izdati potvrde o položenim lovačkim ispitima.

Pravna zabluda

- Ljude je u zabludu dovelo bivše rukovodstvo Saveza. Zato će Savez snositi troškove ponovnog polaganja ispita za sve oštećene - istakao je Hodžić.

Savez postoji zbog udruženja

Hodžić podsjeća da je Savez servis lovačkim društvima.

- Mi postojimo zbog lovačkih društava, a ne obratno. Krajnji cilj novog rukovodstva je kvalitetan, ali i transparentan rad, čime će se izbjeći slične situacije - ističe Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.