BIH

Hapšenjem generala Dudakovića pokušava se nametnuti zločinački imidž pripadnicima ARBiH

A. H.

27.4.2018

Predsjednik Organizacije "Zlatnih ljiljana" iz Sanskog Mosta, penzionisani brigadir Senad Kljajić nije krio svoje razočarenje, ali i bijes zbog hapšenja generala Atifa Dudakovića s obzirom na to da odgovorni za najteže zločine nad Bošnjacima iz Krajine, ali i cijele BiH nikad nisu privedeni pravdi.

Samo u njegovom rodnom selu Hrustovo kod Sanskog Mosta, kaže, ubijeno je 205 civila, a da niko za te zločine do sada nije odgovarao.

- Ogorčeni smo na Tužilaštvo BiH koje jasno šalje poruku da se ovakvim hapšenjima žele izjednačiti zločinci i žrtve, odnosno nametnuti zločinački imidž pripadnicima Armije RBiH, ali neće u tome uspjeti. Dudaković je bio oficir profesionalac i svima kojima je on mogao komandovati, znaju da se strogo držao propisanih konvencija i pravila ratovanja. Dudakovića hapse, a stotine osvjedočenih zločinaca hoda po BiH, Srbiji... Do sada, osim jednog izvršioca zločina kojem je suđeno za smrt jednog Bošnjaka, niko, naprimjer, nije odgovarao za ubistvo više od 780 bošnjačkih civila u Sanskom Mostu. Pa zna se da je skoro sve bošnjačko stanovništvo iz Sanskog Mosta odvedeno u logore i tamo mučeno i ubijano. Nažalost, Tužilaštvo ne hapsi izvršioce i naredbodavce tih zločina – ogorčen je Kljajić.

S obzirom na to da je rat proveo u Podrinju i zna kakvi su se zločini nad Bošnjacima događali u tom dijelu BiH, Kljajić otvoreno pita ko to od odgovornosti čuva izvršioce zločina nad oko 700 zarobljenika s Bijelog Potoka kod Zvornika, ubice iz bratunačkih, vlaseničkih i drugih logora u Podrinju...

- Znamo da nema dokaza da je general Dudaković odgovoran za bilo kakve zločine u proteklom ratu. Ali, ovo što tužioci rade je mrcvarenje naših heroja koje, kad im već ne mogu dokazati zločin, nastoje na svaki način poniziti – upozorava Kljajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.