ODLUKE

Humanitarni rad blokiran: Volonteri iz inozemstva ne mogu pomagati migrantima u BiH

Na Facebook stranici organizacije pod nazivom "Aid Brigade" postavljena je obavijest kako su oni od 22. maja prekinuli sve svoje aktivnosti

Aid Bridge

Agencije

29.5.2019

Skupina volontera iz različitih evropskih zemalja koji su u Bosni i Hercegovini pomagali migrantima osiguravajući im prehranu, privremeni smještaj i liječničku pomoć prisiljena je prekinuti rad jer su im bosanskohercegovačke vlasti uskratile dopuštenje za boravak kao i za nastavak bilo kakvog humanitarnog rada.

Na Facebook stranici organizacije pod nazivom "Aid Brigade" postavljena je obavijest kako su oni od 22. maja prekinuli sve svoje aktivnosti usmjerene na pružanje pomoći migrantima što uključuje osiguranje prehrane, nužne medicinske skrbi, psihološku potporu i zaštitu pripadnika ranjivih skupina. 

Odluka je uslijedila nakon što je veća skupina policajaca i inspektora Službe za poslove sa strancima BiH provjerila njihov rad pri čemu su zaključili kako volonteri pomaganjem migrantima remete javni red i mir te krše zakon time što su u zemlju ušli kao turisti a u tom statusu dragovoljno rade kako bi pomagali drugima.

Iz Službe za poslove sa strancima ranije je saopćeno kako su tokom provjera lokaliteta na kojemu je dijeljena hrana migrantima utvrdili "da odgovorna osoba organizacije koja pruža usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante nema odgovarajuće dozvole za obavljanje navedenih aktivnosti i da sedam stranih državljana Evropske unije, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju reguliran boravišni status u BiH". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.