SARAJEVO

Vigemark nakon mišljenja EK: Nije se dovoljno deklarativno zalagati, već konkretno djelovati

BiH treba uskladiti svoj ustavni okvir s evropskim standardima

Sl.M.-S.D. -I.K.

29.5.2019

Mišljenje Evropske komisije prvi put daje sveobuhvatnu, sadržajnu mapu koja preporučuje korake kako bi Bosna i Hercegovina postala članica EU, kazao je specijalni predstavni EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), predstavljajući mišljenje EK u Sarajevu.

Ono naglašava korake koje je potrebno poduzeti kako bi se otvorili pristupni pregovori, kazao je Vigemark, navodeći kako EU stoji na raspolaganju BiH da to ostvari, međutim, potrebna je spremnost.

- Za realizaciju i ostvarivanje kriterija mora postojati i prava volja za realiziranje temljenih uvjeta na svim nivoima, nije dovoljno tek deklarativno se zalagati, već konkretno djelovati - kazao je Vigemark.

Vigemark je naveo da su odgovori na gotovo 4.000 pitanja iz Upitnika EK, kao i preporuke eksperata svih 28 zemalja članica sadržani u mišljenju.

- Mišljenje sadrži i analizu više od 180 strana. Naravno ,svako onaj ko ima interesa i dovoljno zanimanja za EU integracije, svakako treba pročitati to mišljenje, ali i popratni analitički izvještaj - kazao je Vigemark.

On je naveo da bi se pregovori trebali otvoriti kada se za to ispune uvjeti, a da će odluku donositi zemlje članice EU, istakavši da mišljenje sadrži 14 prioriteta.

- Iznad svega, naglašava se napredak u vladavini prava, reforma pravosuđa, nezavisno pravosuđe koje može raditi svoj posao. Vladavina prava podrazumijeva i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ne samo podizanje optužnica. Počinioce krivičnih djela treba procesuirati bez obzira ko su i na kojoj se poziciji nalaze - kazao je Vigemark, naglasivši da istovremeno treba zaštititi građane koji prijavljuju korupciju - kazao je Vigemark.

Osim toga, prema njegovim riječima, potrebno je depolitizirati javna preduzeća. Vigemark je naglasio i da privatizacija mora biti transparentna.

Vigemark je naveo da je prvi prioritet provođenje izbora prema standardima EU, te da BiH treba uskladiti svoj ustavni okvir s evropskim standardima i osigurati funkcionalnost institucija.

Do kraja dana Vigemark će o mišljenju EK i koracima koje BiH očekuju na evropskom putu razgovarati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te članovima Kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.