PROCESI

Hrvatska još nije tražila izručenje Mamića

Jučer se navršila godina otkako je bivši čelnik Dinama stigao u Međugorje

M. AŠČIĆ

6.6.2019

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još nije BiH uputilo novi zahtjev za izručenje Zdravka Mamića, bivšeg čelnika Dinama, koji se već godinu nalazi u Međugorju.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda prije 20 dana potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice optuženih te opet najavilo traženje Mamićevog izručenja iz BiH.

Najavio je to i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. No, prema informacijama „Avaza“ iz Ministarstva pravde BiH, takav zahtjev još nije stigao na adresu bh. institucija.

Mamić je 6. juna 2018. nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona eura iz Dinama, ali je neposredno prije izricanja presude stigao u Međugorje, gdje se danas nalazi. Upravo se jučer navršila godina otkako je Mamić stigao u BiH i zvanično je bjegunac.

Hrvatska je nakon presude tražila da on bude izručen BiH, ali je Sud BiH odbio njihovu molbu, a odluku je potpisao ministar pravde BiH Josip Grubeša. Sada se očekuje i novi zahtjev, po novoj optužnici. Prema proceduri, o izručenju će morati raspravljati Sud BiH, ali konačnu odluku donosi Grubeša.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.