DREZDEN

{DOSJE} / Adis Abaz: Ključni čovjek za šverc oružja iz BiH u Evropu

Njemačka policija privela ga u Drezdenu, gdje se krio dvije godine nakon bijega iz BiH

Klub „Bataclan“ u Parizu: Ubijeno na stotine osoba. Arhiv

M. AŠČIĆ

28.6.2019

Vijest o hapšenju državljanina BiH u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, odjeknula je jučer poput bombe kroz cijeli region. U napadu koji se tada desio u glavnom gradu Francuske brutalno je likvidirano 150, a povrijeđeno oko 300 osoba.

Prema izvještajima njemačkih medija, u gradu Drezdenu uhapšen je Zeničanin Adis Abaz (39) po Interpolovoj potjernici iz Belgije. Tužilaštvo u Drezdenu saopćilo je da je njegovo hapšenje uslijedilo u okviru istrage protiv dvojice bh. državljana u čijem je automobilu pronađeno 17 ručnih bombi.

Belgija ga tražila

Njihov Mercedes ML32 bio je parkiran u ulici Bajern u februaru ove godine te su uhapšeni za krivično djelo protiv zakona o kontroli ratnog oružja.



Adis Abaz: Gdje se krio. Interpol

- Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje (Abaza, op. a.) zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu „Bataclan“ 13. novembra 2015. godine u Parizu – saopćeno je iz njemačke policije i tužilaštva u Drezdenu.

No, priča o uhapšenom Abazu ustvari je kompliciranija nego što se čini. On je, kako saznajemo, dugogodišnji švercer oružja, koji je sarađivao s teroristima već duži period. Prema također nezvaničnim informacijama sigurnosnih agencija, on je prije pet godina prodao teroristima povezanim sa ISIL-om „kalašnjikove“ i municiju.

Upravo je na jednoj od tih pušaka koje je Abaz prodao, a koja je korištena u stravičnom zločinu, pronađen i Abazov otisak. Fizički nije bio prisutan u vrijeme napada u Parizu, jer se tada nalazio u BiH, ali je teroristima prodao oružje.


Napad u Francuskoj. Arhiv

Abaz je dobro poznat brojnim policijskih i obavještajnim agencijama evropskih zemalja. Ranije je povezivan s belgijskim i hrvatskim državljaninom Nicolasom Grbešom, kojeg je BiH u decembru prošle godine uhapsila i izručila Belgiji. I Grbeša, također švercer oružja, dovođen je u vezu sa ISIL-ovcima koji su 2016. izveli napad na aerodromu u Briselu. Istražitelji su zaključili da je dvojac Abaz - Grbeša godinama sarađivao na švercu naoružanja.

Ali, Abaz nije nepoznat ni našim agencijama, u kojima ima arhiviran podebeo kriminalni dosje. Prvo je 2011. osuđen u Sudu BiH na dvije i po godine robije zbog krijumčarenja droge i vojne opreme, da bi prošle godine bio hapšen zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju.

Početkom ove godine protiv njega je podignuta optužnica za krivično djelo neovlaštenog prometa opojnim drogama, ali je on, kako saznajemo, u novembru prošle godine pobjegao iz BiH i krio se u unajmljenom stanu u Njemačkoj.

Abaz slovi za jednog od ključnih švercera naoružanja koje je iz BiH išlo preko Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije. Istražitelji su sklopili mozaik kada je utvrđeno da su puške korištene u napadu u Parizu s prostora BiH i Hrvatske. Iako su prije šest godina francuske snage sigurnosti presjekle ovaj lanac trgovine oružjem, Abaz je ipak prebacio robu u ruke terorista.

Bio godinama nedostupan

Abaz je dvije godine bio nedostupan i pravosuđu Belgije, koje ga je skupa s Grbešom povezivalo s trgovinom naoružanjem i napadačima na briselski aerodrom.

On je, prema navodima policijskih agencija, imao i razgranatu mrežu šverca oružja u Sloveniju, zbog čega je hapšen prošle godine. Njemačko pravosuđe navodi da se on nalazi u pritvoru i da čeka izručenje Belgiji.

Advokat Kreho: Tražit ćemo da ga izruče BiH

Abazov advokat Senad Kreho kazao nam je jučer da se protiv njegovog klijenta vode dvije istrage, za trgovinu oružjem i šverc narkotika.

- U prvom predmetu na granici su u vozilu zaplijenjene automatske puške koje su trebale biti otpremljene u Sloveniju. Abaz tada nije uhapšen, jer je druga osoba vozila automobil, ali je osumnjičen za to djelo. U drugom postupku tereti se za trgovinu heroinom i marihuanom. Ni za jedno djelo za sada nije podignuta optužnica. Mi imamo osnova da tražimo njegovo izručenje po osnovu konvencija - pojasnio je Kreho.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.