NJUJORK

Komšić sa Solberg i Lajčakom: Jedino rješenje za situaciju u BiH je članstvo u NATO-u i EU

Razgovarano o odnosu nove evropske administracije prema proširenju na zapadni Balkan

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

26.9.2019

Komšić s Lajčakom u Njujorku. Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Njujorku u odvojenim susretima s Ernom Solberg, premijerkom Kraljevine Norveške, te sa Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike.

Komšić i Lajčak su na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a razgovarali o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, ocijenivši ih dobrim. Razmijenili su mišljenja o trenutnoj situaciji u Evropskoj uniji u svjetlu dešavanja oko Brexita. 

Razgovarano je o odnosu nove EU administracije prema proširenju na zapadni Balkan, te u tom pogledu i o odnosu prema Bosni i Hercegovini, kao i o narednim koracima koje bi naša zemlja trebala poduzeti u skorijoj budućnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.  

Komšić s premijerkom Solberg. Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Komšić je i premijerku Solberg informirao o aktuelnim dešavanjima u BiH. Govoreći o aktuelnim dešavanjima, predsjedavajući Komšić je kazao da postoje problemi s Izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini, ali i sa samim izbornim procesom u našoj zemlji. Istakao je da se to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine da riješiti kroz pozitivan dijalog i dogovor.  

- Razgovarajući o dugogodišnjoj saradnji BiH i Kraljevine Norveške konstatiran je pozitivan ekonomski rezultat u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Nažalost, rast ekonomije ne rješava do kraja pitanja političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini - kazao je predsjedavajući Komšić.

Jedino rješenje za situaciju u kojoj se sada Bosna i Hercegovina nalazi jeste da postane članica NATO-a i Evropske unije, kao i za sve zemlje regije koje to još nisu. Premijerka Solberg kazala je da je regionalna stabilnost ključna za čitavu regiju, te se složila s tim da je važno da sve zemlje regije budu članice NATO-a i Evropske unije. Premijerka Solberg je također naglasila da će Bosna i Hercegovina imati podršku Kraljevine Norveške na svom evroatlantskom putu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.