KORONAVIRUS

Teška situacija u Srednjobosanskom kantonu: Prihodi prepolovljeni, ni plaće više nisu sigurne

O svemu smo razgovarali, nikakve odluke nismo donijeli, kaže ministrica finansija Mirjana Plavčić

Prioritet ostaje borba protiv koronavirusa. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

27.3.2020

Pandemija koronavirusa teško je oštetila bosanskohercegovačku privredu, a javni prihodi zbog cjelokupne situacije nikad nisu bili manji.

- Od dana proglašenja prirodne nesreće na području Srednjobosanskog kantona do danas, budžetski prihodi su prepolovljeni - upozorila je kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić.

Manjak u budžetu

- Prihodi su manji za deset posto, ali samo u posljednjih 12 dana otkako smo proglasili stanje prirodne nesreće, oni su prepolovljeni. Stoga je ova vlada odlučila da idemo u proceduru izmjene budžeta, ali sad ne smijemo žuriti. Ne smijemo reći: "Smanjit ćemo prihode za 10 ili 20 posto“, a podaci, možda, pokažu da to smanjenje treba biti 50 posto.

Ne bismo širili suvišnu paniku, ali moramo biti svjesni da je cilj, prije svega, sačuvati zdravlje, a za mjesec, dva ili tri imat ćemo vjerodostojnije pokazatelje i moći ćemo donijeti konkretnije mjere - kazala je Plavčić.

O uštedama na svim nivoima aktivno se razmišlja. Kako je ministrica kazala, razgovaralo se i o smanjenju plaća zaposlenima u javnom sektoru.

- O svemu smo razgovarali, nikakve odluke nismo donijeli, dogovorili smo da ćemo u utorak, na temelju analize koju će sačiniti Ministarstvo finansija, imati konkretnije prijedloge. Mjesta za uštedu ima od materijalnih troškova, službenih putovanja, dnevnica do drugih usluga.

Evo, mi smo planirali krečenje prostorija ove godine, to može čekati i predložit ću preraspodjelu tih sredstava u korist budžetske rezerve, koja će se trošiti po prioritetima - rekla je Plavčić.


Izdvojili dva miliona KM

Važno je naglasiti, kaže ministrica, da borba protiv koronavirusa ostaje prioritet.

- Vlada je do sada što kroz budžetska, što kroz fondovska sredstva, izdvojila u tu svrhu dva miliona KM. Borba protiv koronavirusa i dalje ima prioritet i sredstava za to će biti - kazala je Plavčić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.