STAVOVI

Hasan Balić: Fahrudin Radončić nosi časno ime gordog čovjeka

Građani s razlogom su očekivali da će funkcija koju je Radončić uspješno obavljao, vaspitno djelovati i na druge i pripomoći da država izađe iz siromaštva

Balić: Zato smo kao građani na njegovoj strani. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

4.6.2020

Ostavka koju je podnio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uzdrmala je bh. javnost, a prije svega zbog razloga koje je tom prilikom naveo.

Na ovu temu razgovarali smo s uglednim profesorom krivičnog prava i bivšim sudijom Ustavnog suda BiH Hasanom Balićem.

Zvučati gordo

Na početku našeg razgovora profesor Balić nas je podsjetio na ruskog pisca Maksima Gorkog koji je napisao roman „Mati“ i pripovijetke “Život sa ljudima“ i „Moji univerziteti“ u kojima je tražio čovjeka koji će u svim mogućim i nemogućim situacijama biti etičan, moralan i zvučati gordo.

- Tako je on došao do imena nepoznatog čovjeka koji zvuči gordo, jer u njegovim nastupima uvijek je moral i dostojanstvo na prvom mjestu – napomenuo je Balić.

Podsjetio je i na rudarsku tragediju iz prošlog stoljeća u jami „Raspotočje“ RMU Breza.

- U toj nesreći ostalo je mnogo zatrpanih rudara i njihove osiromašene porodice. Tadašnji ministar za rudarstvo i energetiku Ratko Taušan iz moralnih razloga podnio je ostavku. Tako je i sad, povlačenje i ostavka ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Fahrudina Radončića je visok moral i etički čin – smatra profesor Balić.

Dodaje da za građane BiH, u najvećem broju, ostavka Radončića nije radosna vijest, iako je moralna, jer sa razlogom su očekivali da će funkcija koju je Radončić uspješno obavljao, vaspitno djelovati i na druge i pripomoći da država izađe iz siromaštva.

Šuplja priča

- Puna je kapa šupljih priča političara iz svih naroda o tome kako imamo šansu jer će zavladati pravda, suzbit će se siromaštvo, a sve je veća razlika. Tako da imamo da jedan zastupnik koji nikad ništa u životu nije radio, sad zaradi za jedan mjesec više nego profesor u penziji sa nekog od univerziteta u BiH u godinu dana – istakao je Balić.

Prema njegovim riječima, samo da je s tog razloga Radončić podnio ostavku ona bi bila opravdana, a ne ulazeći u druge razloge.

- Zbog toga je ova ostavka građanima teško pala, jer Fahrudin Radončić prije nego što je postao ministar za sigurnost bio je poznata ličnost u akademskom, kulturnom, privrednom i političkom životu, ne samo BiH već i šire. Zato smo kao građani na njegovoj strani kao nekog ko je moralan čovjek koji je podnio ostavku i zbog toga mi smatramo da je ovog momenta u ovo vrijeme Fahrudin Radončić nosi časno ime gordog čovjeka – zaključio je profesor Balić.

Iz biografije

Profesor Hasan Balić je završio Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je magistrirao i doktorirao na krivičnopravnoj katedri, bio je sudija Vrhovnog suda RBiH, sudija Međunarodnog suda (Doma za ljudska prava u BiH) i univerzitetski profesor. Dobitnik je i Zlatne povelje za razvoj nezavisnog sudstva u SFRJ. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.