IZBORNA UTRKA U BIJELJINI

Ljubiša Petrović vodi, ne piše se dobro Miću Mićiću

Taktika opozicionog dvojca SDS – PDP da na lokalnim izborima ponude nove i mlade ljude kao kandidate očigledno daje rezultate

Mićić: Aktuelni gradonačelnik. Arhiv

A. J. / BN

18.10.2020

Za potrebe lokalnih izbora u Bijeljini renomirana beogradska agencija za istraživanje javnog mnijenja uradila je telefonsko istraživanje na uzorku od 1.000 građana Bijeljine, u periodu 21. septembar – 5. oktobar. BN televizija imala je uvid u nalaze istraživanja.

Agencija prati izbornu trku u Bijeljini od trenutka kada su poznata tri pretendenta na mjesto gradonačelnika: Mićo Mićić, dr. Ljubiša Petrović i Boban Lazić.

Prema nalazima ove agencije, u posljednjih 10 dana septembra i početkom oktobra zajednički kandidat SDS i PDP dr Ljubiša Petrović prešao je u vođstvo u odnosu na aktuelnog gradonačelnika Miću Mićića.

Kada bi izbori bili održani u nedelju 11. oktobra dr. Ljubiša Petrović osvojio bi 33,2 posto glasova, aktuelni gradonačelnik 29,5 posto, Boban Lazić bi dobio 13,7 posto, dok je nešto manje od četvrtine građana koji bi izašlo na izbore još neopredijeljeno.

Zanimljivo je da u odnosu na prvo istraživanje koje je agencija sprovela jeste da povećanje prepoznatljivosti dr. Ljubiša Petrovića prati rast njegove podrške, čime je pretekao aktuelnog gradonačelnika i kandidata SNSD-a Miću Mićića.

Sudeći prema istraživanjima koja su se pojavila za grad Banju Luku, a prema kojima je u vođstvu Draško Stanivuković, taktika opozicionog dvojca SDS – PDP da na lokalnim izborima ponude nove i mlade ljude kao kandidate očigledno daje rezultate, piše BN.

Što se tiče položaja izbornih lista, agencija je u istraživanju ustanovila da bi da su izbori završeni prethodne sedmice rezultati bili sljedeći:

SNSD 18,5,5 posto

SDS 15,1 posto PDP 13,7 posto,

Socijalistička partija 8.5 posto,

Demos 6,7 posto, SDA 4,1 posto,

SDS Semberija Mićo Mićić 3,5 posto

DNS se vrti oko 3,7 posto.

Ostale liste su u ovom trenutku ispod cenzusa. SPS (novi) 2,2 posto, Pokret za Bijeljinu 1,9 posto, Ujedinjena Srpska 1,4 posto.

Ono što je zaključak istraživanja kandidatskih lista jeste da Mićo Mićić sa svojom političkom grupacijom nije napravio veliki proboj na uštrb tradicionalnih političkih partija i da svoju podršku u kampanji za gradonačelnika bazira na činjenici da je na ovim izborima kandidat kojeg podržava Milorad Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.