POTVRDIO ZA AVAZ

Nenadić: Proces promjene Vlade mora se ubrzati

Ovo što se dešavalo u posljednjih mjesec i po, od kada je promijenjena skupštinska većina upozoravalo je na ozbiljnu krizu

Piše: N. Ajnadžić

18.11.2020

Nenadić: Ovim činom želim da podržim odluku novouspostavljene većine u KS. Arhiv

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) podnio je ostavku na ovu poziciju.

Ono što je jučer najavio na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas je i ispunio.

- Da, krajem radnog dana podnio sam ostavku na dužnost premijera KS. Javno sam obećao da ću onog trenutka kada budem svjestan i siguran da je promijenjena vladajuća većina u Skupštini KS podnijeti ostavku i to je ključni razlog zašto sam to učinio. Posebno, nakon što je 9. oktobra 18 zastupnika podnijelo prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS i nakon što je Skupština utvrdila taj datum, jasno je da smo ušli u proces promjene vlasti u KS. Ovim činom, jednostavno, želim da podržim odluku novouspostavljene većine u KS i ne želim na bilo koji način da zaustavljam i usporavam ove procese. Sigurno je da je ovo vrijeme veoma složeno, borba protiv koronavirusa, mnogo obaveza i započetih procesa. Jednostavno, Vlada mora imati podršku većine u Skupštine KS kako bi njene odluke i potezi bili prohodni i kako bi se mogli realizirati - kazao je Nenadić za "Avaz".

Dodaje da je sljedeće sedmice zakazana sjednica Skupština KS na kojoj je planirano izglasavanje nepovjerenja Vladi KS. 

- Ja ovim činom, ustvari, potvrđujem da sam saglasan sa tom procedurom i želim da proces ubrzam i olakšam, ne želim da stvaram bilo kakve smetnje što skorijoj uspostavi vlasti. Ovo što se dešavalo u poljednjih mjesec i po, otkad je promijenjena skupštinska većina, upozoravalo je na ozbiljnu krizu. Znamo da smo u poziciji moratorija funkcionirali, koji je gotovo u potpunosti zaustavio javni život u Sarajevu. Prema tome, proces promjene Vlade mora se ubrzati kako bi mjere i odluke koje Vlada donosi bile prohodne i kako bi se mogle realizirati na terenu u KS - istakao je Nenadić.

Kazao je kako čin podnošenja ostavke nije promijenio ništa do prvih koraka koje će poduzeti Skupština KS.

- Već narednih dana, najkasnije u ponedjeljak, imat ćemo odluku Skupštine KS u vezi sa daljnjim proceduralnim pitanjima. Onog trenutka kada se prihvati moja ostavka ili izglasa nepovjerenje Vladi KS, tada Vlada ulazi u taj "tehnički mandat", koji se ni na koji način ne razlikuje od današnjeg rada i funkcioniranja Vlade. Ono što znam je to da ću sve svoje poslove i dužnost premijera, zajedno s članovima Vlade KS, obavljati savjesno i odgovorno do imenovanja nove Vlade KS. Potičem novu većinu da ubrza ove procese, a ja zaista stojim na raspolaganju i bit ću sigurno konstruktivna podrška - zaključio je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.