KONJIC

Počeo 8. festival glumca BiH: Učestvuje devet pozorišnih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske

Konjička publika će i ove godine svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu

Mušinović: Bogat repertoar. AVAZ

Piše: S. Džajić

1.9.2021

U Konjicu je počeo 8. festival glumca BiH, koji će trajati do 7. oktobra, a u organizaciji Narodnog univerziteta.

Festival će ove godine ugostiti devet pozorišnih kuća, šest iz BiH, i tri u okviru regionalnog programa iz Srbije i Hrvatske.

Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta, kazao je da je ove godine, ususret Festivalu, konjička publika mogla pogledati predstavu „Eneida: Pad Troje i Kartage“ Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle, a svečano otvorenje bit će upriličeno u četvrtak, 2. septembra.


Zanimljiv OFF program

- Ove godine Festival otvara Sarajevski ratni teatar (SARTR) predstavom „Bullying collection“, a nakon toga ćemo ugostiti i Bosansko narodno pozorište iz Zenice, Pozorište mladih u koprodukciji s MESS-om, Narodno pozorište Mostar u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Mostara i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, te Amatersko pozorište „Neretva“ Konjic. U regionalnom programu će nastupiti Teatar „Rugantino“ iz Zagreba, Akademsko pozorište „Promena“ Novi Sad i Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda - kazao je Mušinović.

U okviru Festivala glumca BiH bit će održan i OFF program, koji će ponuditi nekoliko sadržaja publici. U četvrtak, 9. septembra, bit će upriličen program „In memoriam Zlatko Đikić - Ljudi i vrijeme, Vesna Begtašević“.

Za najmlađe će 15. septembra biti odigrana predstava „Tobija“ Pozorišta mladih Sarajevo, a 24. septembra bit će promovirana knjiga „Kalemi i biljezi“ prof. dr. Almira Bašovića. Istog dana će biti otvorena i izložba „Festival glumca BiH u Konjicu“- retrospektivna izložba festivalskih plakata.


Pjesme za novi svijet

Na završnici festivala, 7. oktobra, nastupit će Institut za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, koji će održati koncert „Pjesme za novi svijet“ u režiji Alme Ferović-Fazlić.

Konjička publika će i ove godine svojim glasovima odabrati najboljeg glumca i glumicu, kojima će biti uručene drvorezbarske maske, rad konjičkih rezbara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.