EVROPSKI POKRET

Plakalo: Fon der Lejen može utjecati na razgovore o deblokadi institucija BiH

Ovo jedna od najvažnijih posjeta visokih zvaničnika Evropske unije Bosni i Hercegovini, rekao je Plakalo

Haris Plakalo. Fena

Fena

29.9.2021

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo je, uoči sutrašnje posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, izjavio da je ovo jedna od najvažnijih posjeta visokih zvaničnika Evropske unije Bosni i Hercegovini i da predsjednica komisije  može utjecati na dijalog o deblokadi državnih institucija.

- Prije svega, samo otvaranje međunarodnog graničnog prijelaza i mosta Svilaj na graničnom prijelazu sa Republikom Hrvatskom i spajanje koridora Vc sa bosanskohercegovačke strane sa Hrvatskom, dolazi u jednom turbulentnom momentu, ne samo unutar BiH već i regionalnom, ukoliko u obzir uzmemo trenutne kompleksne političke odnose unutar regiona. Mnogo je euroskeptika danas koji koriste različite argumente kako bi se upravo proširenje EU na prostor zapadnog Balkana dovelo pod znak pitanja, a upravo ovakve aktivnosti to demantiraju - naveo je Plakalo.

Po njegovim riječima, sami čin otvaranja mosta u koji su uložena i kreditna garantna sredstva evropskih finansijskih institucija kao i bespovratna sredstva iz EU namjenjena za područje zapadnog Balkana, pokazuje opredijeljenost EU za daljnju integraciju prostora zapadnog Balkana u samu Uniju.

Naglasio je da je ova posjeta prethodila posjeti zemljama regiona, te kako predsjednica EK Ursula von der Leyen može pokrenuti i utjecati na dijalog o deblokadi bosanskohercegovačkih institucija.

- Sigurno da tokom posjete BiH i razgovorima s najvišim dužnosnicima BiH, predsjednica Von der Leyen može iskoristiti svoj utjecaj, te pokrenuti i svakako utjecati na razgovore o deblokadi institucija BiH, jer ta blokada rada nikome ne donosi dobro, a ponajmanje političkim stranama u BiH koji ne mogu kazati na narednim općim izborima da su bilo šta uradili na putu ka EU. Građani BiH su ti koji najviše ispaštaju, dok sve ostale zemlje regiona koračaju ka EU, ispunjavajući svoje obaveze i osiguravajući viši standard svojim građanima - kazao je Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.