SKUPŠTINA KS

S dnevnog reda skinut prijedlog o osnivanju naučnoistraživačkog instituta

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) istako je daje ovo nepripremljena tematika koja je stavljena na dnevni red

Zastupnici su sa dnevnog reda povukli ovaj prijedlog. Printscreen

Piše: A. Č.

10.11.2021

U nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su povukli prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom „„Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“.

U raspravi je zastupnik Dževad Poturak (SBB) rekao je da mu je drago da se nešto pozitivni pokreće u kantonu.

- Najbitnija je stvar da se ovaj institut neće budžetirati jer je to privatni kapital. Vještačka inteligencija je hit u svijetu. Ovaj Institut će Kantonu dobiti samo dobro. Našim mladima ne damo da idu iz BiH. Ostat će ovdje i imat će priliku da rade. Naši istraživači ne trebaju ići iz BiH - rekao je Poturak.

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) rekao je da je ovo prvi put da Skupština KS daje saglasnost na osnivanje privatnog instituta.

Zašto je probijen rok

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić (SDA) rekla je da se na neke stvari mora skrenuti pažnja.

- Uredan zahtjev je onaj koji osnivač ministarstvu podnosi elaborat o opravdanosti, statut i potvrdu o uplati. Navedeno je da je "Vrelab" u februaru podnio zahtjev za osnivanje obrazovne ustanove i naučnoistraživačkog instituta. Zakone moramo poštivati. Odluka mora biti donesena najkasnije četiri mjeseca od podnošenja zakona. Uredan zahtjev smatra se kad aje zahtjev kompletiran, odnosno 25. april 2021. godine. Dakle rok je bio do 25. odktobra, a mi danas raspravljamo, dakle, poslije roka. Pitam šta se čekalo do sada. Molim da se tačka povuče - rekla je Biščević-Tokić.


Nepripremljena tematika

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) istako je daje ovo nepripremljena tematika koja je stavljena na dnevni red.

- Jedan od šest instituta na Građevinskom fakultetu je privatiziran. Nažalost, imamo prvi privatni institut koji je u sklopu jednog fakulteta. Volio bih da je Zahiragić bio upravu kada je rekao da ćemo dobiti prvi privatni privatni institut, ali mi ga imamo već 15 godina. Bojim se da će odgovornost snositi predlagač, a ministrica je tek došla na poziciju - rekao je Marić.

Zastupnici su sa dnevnog reda povukli ovaj prijedlog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.