RAZVOJNI PROGRAM UN

UNDP: Završna konferencija projekta integrisanog lokanog razvoja

Na njoj će biti predstavljena ključna dostignuća ovog 14-godišnjeg poduhvata i biti riječi o prioritetima u budućnosti

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH. Avaz

E. Ć. / Srna

23.2.2022

Razvojni program UN (UNDP) u BiH i Vlada Švicarske organizovat će danas završnu konferenciju Projekta integrisanog lokalnog razvoja na kojoj će biti predstavljena ključna dostignuća ovog 14-godišnjeg poduhvata i biti riječi o prioritetima u budućnosti.

Projekt integrisanog lokalnog razvoja pružio je značajan doprinos u standardizaciji planiranja i upravljanja razvojem na lokalnom nivou, te podržao više od 60 jedinica lokalne samouprave širom BiH u kreiranju i primjeni njihovih strategija razvoja, a slična pomoć je pružena i svim kantonima, Brčko distriktu i Federaciji BiH, saopćeno je iz UNDP-a.



Temelj sistema upravljanja razvojem

Zajednički projekat UNDP-a i Vlade Švicarske sproveden je radi harmonizacije integrisanog i inkluzivnog strateškog planiranja na nivou entiteta, kantona i jedinica lokalne samouprave da bi strategije razvoje postale dokumenti primjenjivi u praksi.

Projekt je pomogao u kreiranju temelja za uspostavljanje sistema strateškog planiranja i upravljanja razvojem na nivou entiteta, uključujući uspostavljanje finansijskih mehanizama za ciljanu podršku realizaciji lokalnih razvojnih prioriteta.

Panel koji će okupiti institucije za strateško planiranje

U okviru konferencije bit će organizovan panel koji će okupiti institucije zadužene za strateško planiranje i upravljanje razvojem sa nivoa entiteta, kantona i lokalnog nivoa.

Projekt integrisanog lokalnog razvoja sproveden je u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvom pravde FBiH, te savezima opština i gradova RS i FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.