EVROPSKI POKRET U BIH

Plakalo: Svako odstupanje BiH od SSP odstupanje je od evropskog puta

Bosna i Hercegovina ima obavezu iz SSP-a da slijedi, između ostaloga, i vanjsku politiku Evropske unije

Plakalo: Niko u današnje vrijeme ne može i ne treba podržavati silu. Arhiv

L. S. / Fena

28.2.2022

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo istakao je da je svako odstupanje Bosne i Hercegovine od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom potpisanog i ratificiranog 2008. godine, odstupanje od evropskog puta BiH i evropskih integracija.


Staviti postrani dnevnopolitičke konfrontacije

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima obavezu iz SSP-a da slijedi, između ostaloga, i vanjsku politiku Evropske unije.

- U veoma ozbiljnoj situaciji u kojoj se danas nalaze Evropa i cijeli svijet usljed rusko-ukrajinskog rata, Bosna i Hercegovina ne može zauzimati nikakav drugi stav osim onoga koji je preuzela iz SSP-a s EU. Uzimajući kompleksnost donošenja odluka unutar Bosne i Hercegovine, postoje trenuci kada se dnevnopolitičke konfrontacije moraju staviti postrani i prihvatiti ono što Bosna i Hercegovina ima kao obavezu iz sporazuma koji je potpisala i ratificirala 2008. godine, ali također i iz ljudskih principa - kaže on.

Plakalo naglašava kako bilo koji stav koji predstavlja neusklađenost vanjske politike BiH s vanjskom politikom Evropske unije, itekako diskvalificira BiH na njenom putu ka EU.

- Ovakva situacija zahtijeva da se poštuju sporazumi koje imamo potpisane s Evropskom unijom, posebno u oblasti vanjske politike BiH, jer su ti sporazumi potpisani mnogo prije bilo kakvih političkih kriza, a posebno današnjih koje imamo u BiH. Važno je naglasiti da se BiH slijeđenjem odredbi sporazuma svrstava u evropsku porodicu, a eventualno odstupanje od onoga što su obaveze BiH direktna je diskvalifikacija njenog puta ka evropskom putu i evropskim integracijama - naveo je Plakalo.


Pokazati političku i društvenu odgovornost

On je kazao da niko u današnje vrijeme ne može i ne treba podržavati silu čiji rezultat će biti ogroman broj izbjeglih žena, djece, staraca, razrušene infrastrukture.

- U tom kontekstu najmanje što BiH može uraditi je da, bez obzira na diferencijalne stavove u unutrašnjoj politici, pokaže političku i društvenu odgovornost prema Evropi i svijetu i slijedi svaku odluku vezanu za vanjsku politiku EU, jer svi građani BiH najbolje znaju u kakvoj se situaciji danas nalaze građani Ukrajine - istakao je Haris Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.