VELIKA DONACIJA

Iz Austrije krenuli prvi šleperi medicinske opreme za bolnice u BiH

Ukupno je obezbjeđeno 66 šlepera različite opreme, kazao je za “Avaz” ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić

Velika donacija iz Austrije. Avaz

Piše: Al.B.

15.3.2022

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču, u saradnji sa Gradskom upravom Beča i austrijskom humanitarnom organizacijom „Arbeiter-Samariter-Bund Österreich“ pripremila je veliku donaciju medicinske opreme za potrebe medicinskih ustanova u BiH.

66 šlepera opreme

Prvi šleperi već su na putu ka BiH, a oprema će biti dopremljena zdravstvenim ustanovama u cijeloj BiH.

- Ukupno je obezbjeđeno 66 šlepera različite opreme, od kompleta za osoblje u operacionim salama, opreme za zaštitu medicinskih radnika, medicinskih rukavica, maski, sredstava za dezinfekciju operacionih sala i drugih prostorija. Ukupna vrijednost donacije je 388.513 eura – kazao je za “Avaz” ambasador BiH u Austriji, Kemal Kozarić, koji je prisustvovao utovar prvih šlepera u Beču.


Prvi šleperi na putu ka BiH. Avaz

Korisnici donacije

Ambasada BiH u Beču je za partnera u BiH izabrala humanitarnu organizaciju Pomozi.ba, koja je preuzela obaveza transporta i distribucije opreme krajnjim korisnicima. A to su UKC Sarajevo, Univerzitetski klinički centar RS, UKC Tuzla, UKC Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, Kantonalne bolnice Bihać, Travnik, Livno, Zenica, Mostar, Goražde, Orašje, Opće bolnice Sanski Most, Bugojno, Jajce, Nova Bila, Tešanj, "Dr Abdulah Nakaš" Sarajevo, Konjic, Gračanica, Gradiška, Bijeljina, Trebinje, Prijedor, Brčko, bolnice u Doboju, Kasindolu, Istočnom Sarajevu, Psihijatrijskoj bolnici KS Jagomir, Psihijatrijskoj bolnici Sokolac, Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Specijalnoj bolnici "Centar za srce BH" Tuzla, Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, te još 100 Domova zdravlja i ambulanti porodične medicine u BiH.

Ambasada BiH je u koordinaciji sa Gradskom upravom Beča i nadležnim institucijama u Austriji i BiH pripremila neophodnu carinsku dokumentaciju i deklaracije, a ambasador Kozarić se zahvalio Nihadu Suljiću i gradonačelniku Beča, Mihaelu Ludvigu (Michael Ludwig), te administraciji grada Beča na višegodišnjoj izvrsnoj saradnji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.