AVAZ NA LICU MJESTA

Akademija povodom godišnjice smrti prvog predsjednika Alije Izetbegovića

Naša je zamisao da Fondacija koja nosi njegovo ime nosi trajne vrijednosti, kazala je Berberović

Piše: A. Kukić

19.10.2022

Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo - Avaz
Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo - Avaz
Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo - Avaz
Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo - Avaz
Večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo - Avaz
+7

Povodom 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH, osnivača SDA i vrhovnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine tokom agresije na našu državu, Alije Izetbegovića, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras se održava akademija. 

Akademiju organizuju Javna ustanova Muzej Alije Izetbegovića i Fondacija Alije Izetbegovića. 

Podsjećamo, Alija Izetbegović preminuo je 19. oktobra 2003. godine, a ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.




Sabina Berberović. A. KUKIĆ

Sabina Berberović se na početku obraćanja zahvalila svima na prisustvu.

- Podsjećanje je važnije jer smo u trećem mileniju svjedoci nasilja i urušavanja na tlu Evrope. Naša je zamisao da Fondacija koja nosi njegovo ime nosi trajne vrijednosti - kazala je i dodala da je naslijeđe Alije Izetbegovića trajna ostavština prvog demokratski izabranog predsjednika.

Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije također se obratio.


Milan Kučan. A. KUKIĆ

- Ratovi oslobađaju strasti. Ne postoje čisti ratovi. Ni rat protiv BiH nije bio takav. Što je neprihvatljivo u miru ne može i ne smije biti dozvoljeno u ratu - rekao je Kučan.

Kazao je da je dio svog života bio saputnik Alije Izetbegovića

- Bio je to period kada je trebalo donositi odluke koje su utjecale na budućnost naših država. Govorio mi je, Milane ja nisam želio ovaj rat, nisam ga započeo, morao sam ga prihvatiti. Htio sam dobro BiH - kazao je i dodao da su se upoznali 1991. godine.


Osude agresije

U svim razgovorima mu je briga bila budućnost BiH, kazao je.

- Mi u Sloveniji smo predložili skupštinama drugih republika mirno razdruživanje. Neke Republike se nisu odazvale. Alija Izetbegović mi je kazao da mu je Žao zbog odbijanja deklaracije - kazao je Kučan.

Dodao je kako je Izetbegović vjerovao da se sve može riješiti razgovorom, ali da nije imao sagovornike u Zagrebu i Beogradu.

- Bio je naivan, dodaje, vjerovao je u UN, a članstvo u UN nije odbranilo BiH. Osude agresije i podrška sankcijama nisu dovoljne, rekao je praveći digresiju na agresiju u Ukrajini. Prije nekoliko dana EK je donijela odluku da se BiH dodijeli status kandidata. Uistinu me razveselila ta vijest, jer je i moja Slovenija tome doprinijela - izjavio je on.


Konkretno djelovanje

Dodaje da umjesto da samo postavlja uslove nužno je i konkretno djelovanje Evropske komisije, jer BiH ne može sama snositi odgovornosti.

Još jednom je naglasio da BiH za Aliju nije bio samo komad zemlje na Balkanu.

- Za njega je to bila zajednica koja je razlike prihvatila kao prednost i bila inspiracija za generacije - izjavio je on. 

Nije bio čovjek bez greške, on ih je znao popraviti i tražiti da mu se oprosti, dodao je Kučan.

Jakob Finci. A. KUKIĆ

- Kad okrenemo kalendar i sami se iznenadimo kako vrijeme brzo prolazi. Tako i danas, kad okrenemo kalendar iznenadimo se da je prošlo 19 godina od smrti našeg prvog predsjednika. Moram reći da se vrlo dobro sjećam svakog susreta sa predsjednikom. Kad smo se zvanično upoznali djelovao mi je izuzetno prijateljski. Predsjednik je bio čovjek koji je bio o svemu dobro informisan tako da nikad nije pitao o čemu govorite. Nakon povratka iz Amerike posjetio je Izetbegovića i prenio mu upute Bajdena o Hagadi. Rekao sam mu da se nalazi u narodnoj banci, a on me pitao gdje je ključ - rekao je prisjećajuci se kako je došlo do toga da je Hagada za Pesah 95 bila u Jevrejskoj općini. - izjavio je Jakob Finci tokom večerašnjeg obraćanja. 

Na dan kad je bila dženaza, rekao je Finci, i nebo je plakalo jer smo izgubili jedinog državnika.



Amor Mašović. A. KUKIĆ

Večeras se prisutnima obratio i Amor Mašović. 

- Naša viđenja i telefonski razgovori trajali su kako kad, između 15 minuta, vrlo rijetko više od sat ili dva. Dijeleći mišljena svih onih koji su pisali o rahmetli predsjedniku koji su o njemu govorili kao humanisti, državniku, iskrenom vjerniku i još mnogo toga, podijelit ću vlastito promišljanje. Prvi susret mi je uvijek u magli. Čini mi se da je bio oktobar 1992. godine - rekao je Mašović prisjećajući se Izetbegovića i njihovog prvog susreta koji se desio kada su civili zarobljeni na Grbavici od strane agresorskih snaga.

U nastavku obraćanja je govorio o zahtjevima Karadžićeve vojske i odlukama rahmetli Alije Izetbegovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.