REAKCIJE

Igor Crnadak za "Avaz": Svaka vlast na nivou BiH bez SNSD-a bolja je od bilo koje vlasti sa SNSD-om

Ako PDP bude učestvovao u razgovorima sigurno će prvi programski prioritet za nas biti izmjene Izbornog zakona, video nadzor, skeniranje glasačkih listića i druga unapređenja kako se krađa izbora poput 2. oktobra nikad ne bi ponovila, istakao je

Crnadak: Nije bilo zvaničnih razgovora. Denis Kapetanović / Pixsell

Piše: A. Bajramović

12.11.2022

Dok predstavnici parlamentarnih stranaka pokušavaju doći do dogovora o formiranju vlasti, a mediji špekuliraju da su čelni ljudi opozicije već započeli razgovore kako bi iz vlasti na državnom nivou isključili SNSD, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak za portal "Avaza" kaže da zvaničnih razgovora o toj temi još uvijek nema.

- Nije bilo zvaničnih razgovora. Ali, treba hiljadu puta ponoviti da je za RS svaka vlast na nivou BiH bez SNSD-a bolja od bilo koje vlasti sa SNSD-om. Ako PDP bude učestvovao u razgovorima sigurno će prvi programski prioritet za nas biti izmjene Izbornog zakona, video nadzor, skeniranje glasačkih listića i druga unapređenja kako se krađa izbora poput 2. oktobra nikad ne bi ponovila. Ipak, sve će biti mnogo jasnije kad budemo znali konačan odgovor stranaka sa sjedištem u FBiH, odnosno kad vidimo da li će ponovo dati četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u - pojašnjava Crnadak.


Za razliku od prošlih izbora kada je SDA mogla ostati i neutralna ali je ipak podržala listu SNSD-a i osigurala četvrtog delegata u Domu naroda, ovaj put prostora za neutralnost nema. Ako ne žele da mehanizam blokada ostane u rukama SNSD-a i Milorada Dodika poslanici Pokreta za državu u NSRS moraju podržati kandidata opozicije.

Prema sadašnjem omjeru snaga u NSRS, za izbor četvrtog delegata i preuzimanje kontrole nad Klubom Srba u Parlamentarnoj skupštini BiH SNSD-u nedostaju dva glasa. S druge strane, bez podrške SNSD-u Pokret za državu ne može očekivati učešće u vlasti na nivou entiteta na što, prema najavama, pretendira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.