JEDINI U BIH

Na ergeli "Vučjak" uzgajaju se konji s UNESCO-ove liste: Lipicaneri vukli kočije bečkih kraljica

Imaju poseban hod, poseban izgled, labudasti vrat, a posebni su i po karakteru, lako uče i nisu zloćudni, kazao je Milanković

Lipicaneri su vukli kočije bečkih kraljica jer imaju poseban hod. PRINTSCREEN

Piše: E. Abaz

6.12.2022

Prva i jedina ergela u Bosni i Hercegovini koja se bavi uzgojem konja lipicanera jeste ergela “Vučjak“ iz Prnjavora. Tradicija uzgoja ove vrste konja upisana je i na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Bečka škola

Direktor ove ergele Miroslav Milanković istakao je za “Avaz” da se sada osjeća sigurnije jer je upisom na UNESCO-ovu listu zaštićen uzgoj ovih konja, ali i osigurana radna mjesta ljudi.

- Mi smo jedina ergela koja se bavi uzgojem lipicanera te jedna od četiri ergele u bivšoj državi - istakao je Milanković.

Kako je naveo, ova vrsta konja uzgojena je još 1580. godine za potrebe bečkog dvora.

- Lipicaneri su vukli kočije bečkih kraljica jer imaju poseban hod, poseban izgled, labudasti vrat. Posebni su i po karakteru, lako uče i nisu zloćudni - kazao je Milanković.

Također, kako je dodao, imaju poseban značaj u svijetu jer se u prestižnim školama jahanje uči upravo na ovoj pasmini konja.

Ergela ima lipicanere koji su nižeg rasta. PRINTSCREEN

Prve jedinke

- To ih razlikuje od ostalih konja, služili su i služe i danas za kočije i jahanje, jer u bečkoj školi jahanja je isključivo ova vrsta konja - naveo je Milanković.

Prvi lipicaneri uvezeni su još 1946. godine u našu zemlju.

- Bili su u sastavu narodne odbrane, a mi ovdje imamo lipicanere koji su nižeg rasta, time se i razlikujemo od drugih ergela u regionu - rekao je Milanović.

Ova ergela trenutno ima 130 jedinki različitih kategorija.


Dio kulture

Odluka o upisu tradicije uzgoja konja lipicanca na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO-ov Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.