UGROŽAVANJE SIGURNOSTI

Tužilaštvo BiH preuzelo prijavu Fatmira Alispahića protiv Jasmina Mulahusića

Alispahić je zahvalan na brzoj reakciji, ali dodaje da svakodnevno trpi prijetnje

Alispahić: Mulahusić plasirao uvredljive i prijeteće poruke. Facebook

H. J. I.

22.12.2022

Federalna tužiteljica Alma Tirić službenim je dopisom obavijestila Fatmira Alispahića da su njegove prijave protiv Jasmina Mulahusića, zbog poticanja na ugrožavanje sigurnosti Fatmirovog sina Ajasa, dopisom ovog tužilaštva broj: T 11 0 KTA 0007299 22 od 21.12.2022. godine, dostavljeni na dalji rad i odluku Tužilaštvu BiH.


Uvredljive i prijeteće poruke

Federalna tužiteljica Alma Tirić je navela da se imaju u vidu i drugi navodi priloženih dokumenata, koji su u međusobnoj povezanosti sa raspoloživim informacijama iz sredstava informisanja, iz kojih bi slijedilo da "Tužilaštvo BiH protiv prijavljenog Jasmina Mulahusić vodi istragu i zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti iz člana 145. a) KZ BiH, jer je u dužem vremenskom periodu putem društvenih mreža, čiji je prijavljeni administrator, plasirao uvredljive i prijeteće poruke između ostalog i protiv novinara, političara i drugih lica odnosno članova njihovih porodica".

Takvim bi se, navodi tužiteljica Tirić, mogle okarakterisati i plasirane poruke koje je Fatmir Alispahić priložio uz prijave, a čime i postoji osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela iz člana 145. a) KZ BiH, na štetu Fatmira i njegovog sina, zbog čega je ocijenjeno potrebnim priloženo dostaviti Tužilaštvu BiH, zbog međusobne povezanosti sa predmetom protiv prijavljenog Jasmina Mulahusić u radu tog Tužilaštva i jedinstvenog preduzimanja svih potrebnih radnji u vezi i sa prijavom i prilozima.


Alispahić zahvalan na brzoj reakciji

Fatmir Alispahić je zahvalan na brzoj reakciji Tužilaštva FBiH, ali dodaje da svakodnevno trpi prijetnje koje su izazvane objavama paradržavne i kleropolitičke obavještajne službe kod Bošnjaka, koja djeluje pod imenom "Yasmin Mulahusein".

- Ako znamo da se SDA i Bakir Izetbegović nikad nisu ogradili od poziva na nasilje koje se u njihovo ime plasira putem projekta "Yasmin Mulahusein", ako znamo da se ekstremističke objave sa ovih stranica, kao sveto slovo, prenose u zatvorenim FB grupama SDA, onda vidimo da imamo ozbiljniji problem. Jer, nije to pojedinac, to je zavjerenička grupa koja predstavlja sigurnosnu prijetnju i ugrožava zakonski poredak – kaže Fatmir Alispahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.