REAKCIJE

Stefan Simić o napadu na Beograđane: Imao sam 40 nastupa u Sarajevu, nikada problem

Ne dozvolimo da se manipuliše i da se igra na kartu najnižih strasti, rekao je

Stefan Simić. Facebook

15.1.2023

O incidentu koji se dogodio na Međunarodnom nogometnom turniru u Sarajevu oglasio se i pisac iz Srbije Stefan Simić.

Podsjetimo, zbog sinoćnjeg napada na roditelje djece koja igraju u klubu Zvezdara uhapšene su četiri osobe. 

Simić je poručio kako huligana ima svuda, da su to pojedinačni slučajevi koje treba sankcionisati, te da nikad nije doživio neprijatnost u Sarajevu. Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

- Prije komentarisanja incidenta u Sarajevu, reći ću nešto drugo. Imao sam bar četrdeset nastupa u Sarajevu. Nikada problem. Desetak u Zenici, Mostaru, Tuzli...

I bar nekoliko u manjim mjestima, redom, za koja većina mojih sunarodnika nisu ni čuli. Ovaj huliganski incident koji se dogodio jeste strašan, i za svaku osudu.

Politička zloupotreba

Ali ono što je još strašnije to je njegova politička zloupotreba. Od jutros mi je uključen TV, gledam prorežimske medije. Upotrebljavaju se takvi izrazi, pa se pominje predsjednikov sin, koji je vječito žrtva svih, a nikada mu dlaka nije falila sa glave

Pa “mi bismo njih štitili, oni bi nas ubijali”.Pa “svi Srbi su tamo ugroženi”. I tako redom. Čemu to? Zar nema huligana svuda?Zar u Beogradu nema najgorih parola, svakodnevno?

Zašto se sada ovdje glumi moralno čistunstvo, da bi se dokazalo da je “neko tamo”, monstrum. A u pitanju su izdvojeni slučajevi, koje treba sankcionisati. Moja iskustva su sasvim drugačija, u Bosni i Hercegovini, uvijek su mi svuda bila otvorena vrata.

Nikada, ali nikada nijedan incident. U Beogradu gdje živim dugo unazad ne mogu da nađem prostor gde ću da nastupim.

U Bosni i Hercegovini, u većini mjesta, mogu da nastupim kada hoću. U manje – više, u svakom gradu, imam svoj prostor.

Bosanska turneja

Zašto je to tako? Preporučujem mojoj Srbiji, da umjesto što čitaju i slušaju medije da pođu sa mnom na neku bosansku turneju.

Ako ih samo neko popreko pogleda, ja odgovaram. Nemojmo da zloupotrebljavamo nečiju izmanipulisanost Da bismo huškali javnost na “ove”, ili “one”. Sarajevo je predivan grad. Kroz umjetnost se to najbolje vidi.

Sarajevo je dalo Indekse, Kemala Montena, Davorina Popovića, Mirzu Delibašića, Kiku Sarajlića, Zdravka Čolića, i mnoge mnoge druge, a mogao bih do sutra da nabrajam.

Ne dozvolimo da se manipuliše i da se igra na kartu najnižih strasti kao što se radi sa Hrvatskom, kada je bilo svjetsko prvenstvo ili sa situacijom na Kosovu.

Hajde ljudski da razgovaramo, a ne da se daje samo i isljučivo jedna strana, jer nas druga ne zanima. Nasilje je problem svuda. I treba zajedno da ga rješavamo, a ne da se ovaj incident koristi za širenje nacionalizma i mržnje.

Budimo ljudi, i na svom primjeru pokažimo da može drugačije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.