U MARTU 2008. GODINE

"Avazov" vremeplov: U Tuzli obavljena kadaverična transplantacija, doniranim organima spašena tri života

Presađivanje prvi put uradili isključivo domaći stručnjaci

Iz operacione sale: Transplantirani jetra, dva bubrega i dvije rožnjače. UKC Tuzla

H. J. I.

17.4.2023

Krajem marta 2008. godine na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli urađena je četvrta kadaverična transplatacija. Ova operacija je bila specifična po tome da su je prvi put uradili isključivo domaći stručnjaci. 

U nastavku pročitajte kako smo tada izvještavali o ovom ljekarskom podvigu u Tuzli.

Četvrta kadaverična transplantacija, koja je u noći sa petka na subotu izvedena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC), u potpunosti je uspjela i svih pet pacijenata, kojima su transplantirani organi sa mrtvog donora, osjeća se dobro.

- Transplantirani su jetra, dva bubrega i dvije rožnjače. Kod svih pacijenata koji su primili organe postoperativni oporavak odvija se očekivano - kazao je dr. Elmir Čičkušić, medicinski direktor UKC-a Tuzla, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zahvalnost ljekara

Čičkušić, predsjednica Donorske mreže BiH Jasminka Mujkanović, kao i drugi članovi tima izrazili su zahvalnost donoru i njegovoj porodici, koji su svojom odlukom o darivanju organa spasili tri ljudska života, a dvjema osobama omogućili koliko-toliko normalan život. Identiteti ni donora, ni pacijenata koji su primili organe neće biti saopćeni.

- Ono što možemo reći, a što nam zakon i etika dozvoljava, jeste da je donor osoba iz Tuzlanskog kantona. Od pet pacijenata, tri muškarca i dvije žene koji su primili organe, četiri su iz TK, dok je jetra transplantirana 45-godišnjaku iz Zenice. Bubrezi su, također, transplantirani osobama mlađe dobi - kazao je Čičkušić.

U Tuzli u martu 2008. godine obavljena četvrta kadaverična transplantacija. Avaz

Kao posebno značajnu potcrtavaju činjenicu da je ovo prva kadaverična transplantacija koju su izveli isključivo domaći stručnjaci, bez nadzora i supervizije stručnjaka iz drugih centara.

- Za nas je posebno važno da je transplantaciju uradio naš kadar i s našom opremom, što će sigurno dati dodatni podsticaj transplantacionoj hirurgiji - kazao je prof. dr. Dešo Mešić, vođa tima za transplantaciju jetre.

Nastavit će saradnju

U UKC ističu da se neće odreći saradnje sa centrima iz inozemstva, u kojima su naši stručnjaci obavljali edukaciju i koji su do sada vršili superviziju. To su, prije svih, Akademska bolnica iz Beča i Medicinski centar „Merkur“ iz Zagreba.

Ljekarski tim

U ovom najkompleksnijem medicinskom zahvatu učestvovale su desetine stručnjaka i drugog medicinskog osoblja. Pred novinarima se jučer pojavio dio ovog tima, koji su činili prof. dr. Nada Pavlović, mr. Midhat Tabaković, doc. dr. Vahid Jusufović, prim. dr. Huzeir Duraković, prof. dr. Dešo Mešić, doc. dr. Dževdet Smajlović, doc. dr. Nedžad Kadrić, mr. Zijad Rifatbegović, mr. Jasminka Mujkanović, prim. dr. Slavica Mot, mr. Jasminka Mustedanagić-Mujanović i glavna sestra Safija Kalajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.