REAKCIJE

Ivana Marić za "Avaz": Od odluke Šmita građani FBiH će imati veliku korist

OHR je uvijek djelovao u situacijama kada su bile blokade u pitanju

Ivana Marić: Korist građanima. Facebook

Alen Bajramovic

27.4.2023

Prema verziji odluke o deblokadi uspostave vlasti u FBiH, koja je na stranici OHR-a već objavljena na engleskom jeziku, Visoki predstavnik Kristijan Šmit imenovao je premijera i ministre, a sutra se očekuje sjednica Predstavničkog doma PFBiH na kojoj takva odluka treba biti potvrđena. 

Očekivana odluka

Ovo je za portal „Avaza“ izjavila politička analitičarka Ivana Marić, navodeći da je ovo očekivana odluka.

- OHR je uvijek djelovao u situacijama kada su bile blokade u pitanju. Sjetimo se 2010. kada je nakon izbora HDZ pokušao istim blokadama osujetiti formiranje Vlade FBiH. Tada je Incko sličnom odlukom, jednokratnom, riješio taj problem. Isto se desilo i sa blokadama Marinka Čavare i svih ostalih. Ovo je vrlo očekivan potez jer iscprili smo sve ustavne i pravne mogućnosti formiranja Vlade. Posebno je zanimljivo da su SDA i DF na neobičan i sumnjiv način došli do većine o Klubu Bošnjaka i potpredsjednika FBiH. 

Zaslužujemo bolje

Ovo je odluka od koje će građani FBiH imati veliku korist jer ćemo nakon pet godina dobiti Vladu u skladu sa našim biračkim preferencijama i pokrenuti se naprijed. Na čelu prethodne vlade je osoba koja je osuđena za zloupotrebu položaja, nemamo tri ministra, tako da zaslužujemo bolje. Zaslužujemo vladu koja nam neće prodavati priču o reformama već praviti reforme koje ćemo i sami vidjeti – ističe Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.