GORAŽDE

Veteran britanske vojske Jan Heris za "Avaz": Tužno je što ratovi u svijetu i danas traju

Izgubio sam četiri vojnika nedaleko odavde, čija su imena na ovom spomeniku, kazao je Heris

Heris: Bio sam u drugoj britanskoj jedinici. A. Bajramović

Alen Bajramovic

29.4.2023



Major britanske vojske Jan Heris (Ian Harris) komandovao je četom u sastavu UNPROFOR-a, koja je u misiji u Goraždu izgubila četiri od ukupno šest britanskih vojnika koji su poginuli tokom misije u zaštićenoj zoni UN-a Goražde.

Na mapi koju čuva i 29 godina kasnije pokazuje lokacije na kojima su poginuli njegovi saborci.

– Bio sam u drugoj britanskoj jedinici koja je ušla u Goražde u septembru 1994. Tokom šest mjeseci bili smo posvećeni aktivnostima UN-a da zaštitimo, osiguramo i da pomažemo Goraždu. Izgubio sam četiri vojnika nedaleko odavde, čija su imena na ovom spomeniku i zato je ovo poseban dan za mene. I ne samo za mene, već za moje kolege koji će ovu vijest vidjeti putem medija – kazao nam je Heris.


Sa današnjeg događaja. A. Bajramović

Vraćao se u Goražde i tokom poslijeratnih misija u okviru NATO-a, EUFOR-a, a nakon rata u BiH bio je i u ratu u Afganistanu i Iraku.

- Tužno je što ratovi u svijetu i danas traju. Svi znamo koliko se svijet promijenio, a za nas u Evropi sada tragedija se nastavlja u Ukrajini. Kada je riječ o Goraždu, kad god se vratim, volim ova brda, drago mi je sresti ove ljude. Sve što možemo učinit ćemo za djecu Goražda kroz fondaciju koju smo osnovali. To je nešto što svaki vojnik koji je bio na službi ovdje 1994. želi da nastavimo – istakao je Jan Heris.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.