ŠEF DELEGACIJE EU

Satler: Napredak u oblasti pravosuđa u BiH je ograničen, zahvaljući Sky aplikaciji ima pomaka

Bilo je određenih napredaka, npr. zakon o javnim nabavkama, bilo je i primjetnih kadrovskih promjena, rekao je Satler

satler - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

5.6.2023

Konferencija za medije povodom javne debate "Pravo na pravdu" održana je u Parlamentarnoj skupštini BiH koju organizuje EU u BiH u saradnji s Evropskom komisijom za susjedstvo i pregovore o proširenju, kojom prilikom se obratio šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

- Ono čemu smo svi svjedočili jeste ograničen napredak u oblasti pravosuđa. Bilo je određenih napredaka, npr. zakon o javnim nabavkama, bilo je i primjetnih kadrovskih promjena, ali govorimo o jednom ograničenom napretku, kako je i navedeno u izvještaju o BiH Evropske komisije - kazao je Satler.

Istakao je da s kandidatskim statusom za članstvo BiH u Evropsku uniju otvara se jedno novo poglavlje koje daje određenu dozu optimizma, a osvrnuo se i na novog ministra pravde za kojeg je kazao da je aktivniji i angažovaniji.

- Imamo izmjene i dopune zakona o VSTV-u, imamo određene pomake kod Zakona o sukobu interesa ali moramo da vidimo u konačnici i usvajanje ovih procesa u parlamentarnoj proceduri – kazao je Satler.

Napomenuo je da je primjetan pomak kada je riječ o organiziranom kriminalu i korupciji na visokom nivou gdje nakon dugo vremena postoji napredak zahvaljujući Sky aplikaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.