SARAJEVO

Konaković se sastao s ministrom turizma KSA i predsjednikom UO Saudijskog fonda za razvoj

Razgovarano je i o putu BiH u EU, reformskim procesima, odlascima mladih iz naše zemlje

S održanog sastanka. Fena

FENA

31.7.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas s ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednikom Upravnog odbora Saudijskog fonda za razvoj Ahmedom Aqeelom Al-Khateebom.

Prijateljski odnos

Sagovornici su ocijenili da Bosna i Hercegovina i Kraljevina Saudijska Arabija imaju dobre i prijateljske odnose i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja između dvije zemlje nastaviti razvijati na obostranu korist.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na pomoći i podršći koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža svih ovih godina Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu za unapređenjem ekonomske suradnje. Posebno je zahvalio na podršci projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Ministar Al-Khateeb je izrazio zadovoljstvo nakon usvajanja odluke Vijeća ministara BiH o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Saudijske Arabije. Naglasio je da državljani Saudijske Arabije iskazuju sve veći interes za posjetom BiH, koja je bogata prirodnim resursima, ali i istorijskim i kulturnim znamenitostima.

Upoznao je ministra Konakovića s kandidaturom KSA za organizaciju svjetske izložbe Expo 2030 i, u tom pogledu, izrazio nadu za podršku Bosne i Hercegovine ovoj kandidaturi.

Razmjena mišljenja

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o razvojnim projektima u vezi s jačanjem turističkih kapaciteta u BiH, stvaranju što boljih uvjeta za investiranja kao i mogućnostima saradnje u oblastima infrastrukture i namjenske industrije.

Razgovarano je i o putu BiH u EU, reformskim procesima, odlascima mladih iz naše zemlje, te mogućnostima ukidanja viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša BiH za putovanja u KSA, saopćeno je iz MVP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.