POTPREDSJEDNIK RS

Duraković o mladiću iz Bijeljine koji je vrijeđao Bošnjake: Poražavajuća činjenica da je ovako mlado biće zadojeno mržnjom

Bahata retorika političkih predstavnika koji negiraju genocid predstavlja vjetar u leđa svima onima koji u entitetu RS ne žele Bošnjake, kaže Ćamil

Duraković: Nažalost, to je posljedica društvene zbilje u kojoj je mitomanija važnija od istine i činjenica. Anadolija / YouTube

A. O.

9.8.2023

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković oglasio se na Facebooku povodom sramotnih poruka upućenim Bošnjacima od strane mladića Aleksandra Đokića koji je izjavio „Je*at ćemo balijama mater“.

- Nažalost, bošnjačka povratnička zajednica se u proteklih nekoliko mjeseci susreće sa sve češćim, gotovo pa svakodnevnim verbalnim ali i fizičkim napadima koji su proizvod isključivo međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. Bahata i agresivna retorika političkih predstavnika koji na dnevnom nivou negiraju genocid i druge ratne zločine te veličaju ratne zločince predstavlja vjetar u leđa svima onima koji u entitetu RS ne žele Bošnjake iako je jednako naš koliko i drugih naroda koji žive na teritoriji države Bosne i Hercegovine. Još uvijek nemam provjerene informacije o mladiću koji na društvenoj mreži TikTok prijeti Bošnjacima u Bijeljini nazivajući ih „ciganima“, te nisam siguran uopšte da li je riječ o punoljetnoj osobi - navodi Duraković.


Objava Durakovića. Facebook

Dodaje da u svakom slučaju, nadležno Tužilaštvo je trebalo promptno reagovati te privesti na informativni razgovor kako mladića tako i njegove roditelje.

- Ipak, važno je istaći da ja kao politički predstavnik izabran od strane bošnjačkog naroda, nažalost nemam aposlutno nikakve mehanizme da spriječim niti adekvatno da reagujem na ovakve i slične slučajeve. Sve što mogu učiniti, jeste da apelujem na organe vlasti u entitetu RS da se ovaj i svi drugi slični slučajevi adekvatno sankcionišu kako bismo spriječili ponavljanje ovakvih (ne)djela – navodi Duraković.

Istakao je da je za njega kao čovjeka poražavajuća činjenica da je ovako mlado biće zadojeno mržnjom, nezanjem i srdžbom prema ljudima koji mu ništa nažao učinili nisu.


- Nažalost, to je posljedica društvene zbilje u kojoj je mitomanija važnija od istine i činjenica te u kojoj vladajuće strukture ponosno, uz medijsku pompu nagrađuju negatore genocida stipendijama i drugim pogodnostima – zaključio je Ćamil Duraković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.