PRLJAVI OPERATER

Nadir Zlatar "leti" iz "BH Telecoma": Bakirov "prisluškivač" pred otkazom!?

Šef tehničkih operacija u “BH Telecomu“ i prvi čovjek preko kojeg idu sva prisluškivanja bit će uskoro bivši

Izetbegović, Zlatar i Mehmedagić. Avaz

Miralem  Aščić

11.10.2023

Pitanje je dana kada će Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, šef tehničkih operacija u “BH Telecomu“ i prvi čovjek preko kojeg idu sva prisluškivanja, dobiti otkaz u ovoj državnoj kompaniji.

Prva odluka

Naime, imenovanjem novih članova Uprave „BH Telecoma“ već se uveliko radi na tome da se ljudi koji su ovu kompaniju koristili za potrebe bračnog para s Poljina, kako bi se obračunavali s neistomišljenicima, opravdano sklone iz svih upravljačkih struktura i s rukovodećih pozicija.

I to će, kako saznajemo, biti jedna od prvih odluka novog menadžmenta, predvođenog Amelom Kovačevićem.

Upravo je Zlatar bio Izetbegovićev dugogodišnji džoker u rukavu, pod palicom otjeranog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji se i našao na crnoj listi SAD zbog očitih zloupotreba i korištenja resursa „BH Telecoma“.

Osmica je koristio upravo ovu kompaniju kako bi s mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA, objavio je Stejt department.

Tek se tada razotkrila i Zlatareva uloga u cijeloj ovoj aferi. Zlatar je ključna osoba preko koje ide kontrola nad svim baznim podacima u „BH Telecomu“ i SMS porukama i uveliko se sumnja da je zloupotrebljavao sudske naredbe za posebne istražne radnje koje je odobravao Sud BiH.

U prijevodu, osim preko OSA-e, koja je s dolaskom Almira Džuve vraćena u zakonske okvire, SDA je godinama upravljala i privatiziranim obavještajno-sigurnosnim sistemom, koristeći “BH Telecom”.

Mutne radnje

Na čelu ove firme godinama su bili kadrovi SDA. Posljednji u nizu bio je Sedin Kahriman, koji je i predsjednik KO SDA. Međutim, mutne obavještajne igre pod kontrolom Osmice, uz pomoć Zlatara, uvezane su i prije izbora Kahrimana za direktora i sve se radilo diskretno i mimo legalne Uprave.

Zato je od krucijalne važnosti da se Zlatar ukloni i procesuira za sve radnje koje je poduzimao s ciljem da radikalnoj dinastiji SDA omogući da upravlja prisluškivanjem.

Spašavao “profesoricu”

Ime Zlatara dovodi se u vezu i s aferom „Respiratori“, u kojoj je svoju ulogu odigrala i Sebija Izetbegović, u Viber grupi poznata kao Seb.

Sumnja se da je Zlatar na sve načine pokušao od Tužilaštva sakriti da ona stoji iza imena „Seb“, a što je u sudnici potvrdila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Kompromitirani Zlatar je bivši djelatnik obavještajnih struktura, kojem je 2013. godine Turska zabranila ulazak u zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.